2024. április 19., péntek

Elkészült a művésztelephez vezető út

A mezőgazdasági termelők is örülnek az útnak, és a művésztelep is könnyen megközelíthetővé vált (Fotó: Benedek Miklós)

A mezőgazdasági termelők is örülnek az útnak, és a művésztelep is könnyen megközelíthetővé vált (Fotó: Benedek Miklós)

A Topolyai Művésztelep felé vezető út körülbelül két és fél évvel ezelőtt ment tönkre, a jelek szerint annak következtében, hogy cukorrépával megrakott tehergépjárművek is igénybe vették az utat, amelynek megfelelő alapja sem volt. A tönkretett útszakaszról készült képek gyorsan felkerültek a világhálóra, és sok topolyai polgár a felháborodásának adott hangot. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy egy IPA-projekt keretében nagy befektetés árán felújították a művésztelep épületegyüttesét, amely így szinte megközelíthetetlenné vált. Éppen ezért hatalmas jelentőségű a helyi önkormányzat beruházása, amely az 1,8 kilométernyi útszakasz teljes felújítását szorgalmazta.

A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, és valójában nem felújításról, hanem az út teljes újjáépítéséről kell beszélnünk, ugyanis a korábbi út teljes egészében használhatatlanná vált. Így a kivitelezőnek, a temerini Lukač Putevi cégnek az alapok kiásásával kellett kezdenie a munkát. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere korábban elmondta lapunknak, hogy a munkálatokat községünk teljes egészében saját forrásból finanszírozza. A munkálatok immár befejeződtek. Az aszfaltcsík már korábban elkészült, és a polgárok már hónapok óta használják, míg a munkálatok utolsó fázisa, az útszegélyek és a vízelvezetők kiépítése a közelmúltban fejeződött be. A felújított útszakasz átadására a napokban került sor. A polgármester is meglátogatta az elkészült útszakaszt, és újságírói kérdésre elmondta:

– Megígértük, hogy a tönkretett útszakaszt megpróbáljuk tatarozni. A költségvetésben erre elő is irányoztunk 25 millió dinárt. A kivitelező idejében elvégezte a munkát, hisz azt ígérték, hogy amint véget ér a tél, március közepén elkezdik a munkát, és belátható időn belül be is fejezik. Az úgynevezett Kiss Lajostól a művésztelepig most kaptunk egy útszakaszt, amely két okból is fontos. Egyrészt a mezőgazdaság számára nagy jelentőségű, másrészt a művésztelep is elérhetővé vált – fogalmazott Kislinder Gábor, akitől azt is megtudtuk, hogy a művésztelep működtetője a helybeli Művelődési Ház, amely a remények szerint színvonalas programokkal töltik meg az épületegyüttest.

– A festők korábban úgy határozták meg, hogy van művésztelep, de nincs út. Most már van út is, művésztelep is, és ezt a topolyaiaknak használniuk kell, a működtetőnek pedig olyan eseményeket kell szerveznie, amelyek a topolyaiakat szolgálják, ezáltal teljes mértékben kihasználhatjuk ezt a szép épületet – nyilatkozott Kislinder.

Itt jegyezzük meg, hogy július 15-én 19 órától a magyarországi Timeless Jazz Band koncertezik a művésztelepen, amely immár könnyen megközelíthető helyszínné vált.