2024. március 29., péntek

Óbecsének is lett falugazdásza

A közelmúltban tovább bővült a magyar kormány által támogatott vajdasági magyar falugazdász hálózat, így a Kárpát-medencei falugazdász programnak köszönhetően Vajdaságban az eddigi négy helyett tíz község tizenegy falugazdásza segíti a magyar gazdálkodókat. 

Óbecse községben június közepén kezdte meg a munkát Faragó Enikő falugazdász.
– A falugazdászok fő feladata a termelők információval való ellátása és a pályázatokban való segítségnyújtás. Mi, falugazdászok folyamatos képzéseken veszünk részt, emellett adatokat és információkat gyűjtünk, hogy naprakészen tudjunk segíteni a termelőket a mezőgazdaságot érintő agrárpolitikai és kormányzati döntésekkel kapcsolatosan vagy az egyes támogatási pályázati lehetőségekről, illetve a támogatások feltételéül szolgáló jogszabályi kötelezettségekről. Ezenkívül útbaigazítjuk a termelőket az új gazdaságok bejegyzésében, a különböző nyomtatványok és űrlapok kitöltésében, pályázatokat írunk a termelők részére, segítséget nyújtunk az agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételével összefüggő ügyintézésben, segítjük a gazdálkodók egyes adatszolgáltatási kötelezettségeinek a teljesítését, és igény szerint statisztikai célú adatgyűjtési feladatokat látunk el. A tervek szerint előadásokat, tanulmányutakat, szakmai képzéseket és termékbemutatókat is szervezünk a részükre, kiállításokon népszerűsítjük a helyi termékeket, valamint termelői adatbázist alakítunk ki – mondta el az óbecsei falugazdász.
Faragó Enikő hétfőn és pénteken Péterrévén, a helyi közösség irodájában fogadja az ügyfeleket 8 és 13 óra között, kedden, szerdán és csütörtökön pedig Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör emeleti könyvtártermében dolgozik 8 és 13 óra között.
A falugazdász-hálózat működtetésében a magyarországi Földművelési Minisztérium vajdasági partnere a 2006-ban megalakult Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. A jövőben a hálózat továbbfejlesztése és megerősítése várható – a számítások szerint a 20 ezer magyar ajkú vajdasági termelőt 20-25 falugazdász tudná lefedni.