2024. április 25., csütörtök

Vízcsere a Béga-tavakban

A vízügyi törvény szerint a 3-as és az 1-es számú nagybecskereki Béga-tavak vize másodosztályú kell(ene) hogy legyen egész éven keresztül.

Ezt a követelményt azonban nem könnyű betartani, mivel az egykori Béga-meder helyére létesített tavak mindmáig befejezetlenek, másrészt a víztisztító berendezés sem készült el úgy, ahogy azt eredetileg tervezték. Ezért a kellő vízminőséget – különösen a nyári hónapokban – nem könnyű biztosítani.
Ráadásul az 1-es számú tónak a vízelzáró kapui – a harmincévi használat után – már nem látják el kellőképpen a feladatukat, vagyis nem bírják meggátolni a víz szivárgását. A Városi Vízművek 4,5 millió dinárt fordított az említett probléma elhárítására, közben pedig hozzáfogtak a Žitoproduktnál levő, 1-es számú Béga-tó vizének megtisztításához, illetve a vízmennyiség harmadának a kicseréléséhez. Ezt egyébként évente legalább egyszer, esetleg kétszer szokták elvégezni. A Bégából szivattyúzott vizet vegyi módszerrel tisztítják meg és juttatják az egykori folyómeder helyén létesített tavakba. Ezt követően elvégzik a központban levő, 3-as számú tó vizének a cseréjét is, és a víz szintjét újra a szokásos magasságra emelik.
Siniša Gajin, a Nagybecskereki Városi Vízművek közvállalat szóvivője azt is elmondta, hogy a vízcsere során eltávolították a víz alatti növényzetet is.
Nagybecskereken a Kisamerika lakótelep köré fonódó Béga-kanyar kiszárítását követően a meder helyén három tavat hoztak létre, ezekből azonban csak kettő készült el, és azok sem teljesen. A víztisztító berendezések sem készek, és a középső, 2-es számú tó sem készült el, csupán az esővíz gyűlik fel benne időnként. A kilencvenes évek elején teljesen leálltak a munkálatok.