2024. április 20., szombat

A lakosság többsége elégedett az EU regionális politikájával

Az Európai Unió (EU) lakosainak közel 80 százaléka úgy véli, hogy az unió által finanszírozott helyi fejlesztési programok pozitív hatással vannak városuk vagy régiójuk fejlődésére - derült ki az EU egészére kiterjedő elégedettségi felmérésből (Eurobarometer), amelyet csütörtökön Brüsszelben ismertetett az Európai Bizottság.

A végrehajtó testület a felmérés alapján arról számolt be, hogy tagországonként nagymértékben változik az uniós regionális politika megítélése, fontosságának megértése, elsősorban attól függően, hogy a kohéziós projektek mennyire eredményesek az adott városban, kistérségben, régióban.

Közleményében a brüsszeli bizottság kiemelte, hogy az EU-pénzalapok kedvezményezettjei Kelet-Európában jobban tájékozottak és pozitívabb kép él bennük a regionális politika fontosságáról, mint Nyugaton.

A jelentés szerint Magyarországon a lakosság 89 százaléka gondolja úgy, hogy a megvalósult projektek pozitív hatásúak, a teljes unióban pedig átlagosan a polgárok 78 százaléka vélekedik pozitívan az uniós beruházásokról. Az uniós lakosságnak ugyanakkor mindössze 24, a magyar lakosságnak pedig 33 százaléka véli úgy, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, vagy a Kohéziós Alapból finanszírozott beruházások a mindennapi életére vonatkozóan is hasznot jelentenek.

A beszámoló szerint a magyarok 60 százaléka hallott már az EU finanszírozásában a régiójában megvalósuló projektről, és ugyanez az arány Nyugat- és Észak-Európában 14 (Dánia) és 25 százalék (Németország) közötti. Az uniós átlag e tekintetben 35 százalék.

A magyarok az EU regionális politikájának keretében elsősorban a magas munkanélküliséggel küzdő régiókat támogatnák, a hátrányos helyzetű, a fővárostól távol eső, határ menti településeket fejlesztenék, de támogatáshoz juttatnák a fejlettebb régiókat is versenyképességük fenntartása és javítása érdekében.

A magyar válaszadók legtöbbje az uniós átlagon felüli mértékben fektetne az oktatási, egészségügyi és szociális területbe, ahogy átlagon felül érzi fontosnak a környezetvédelem, a megújuló energiaforrások, a szakképzés, a kis- és középvállalkozások, továbbá a kutatás és fejlesztés támogatását is.

Az Európai Bizottság a jelentésében megállapította: noha az EU több tízezer tagállami projektbe fektet be, amelyek mindegyike a polgárok mindennapi életét javítja, munkahelyeket teremt vagy a helyi gazdaságot segíti, a polgárok számára nem mindig láthatóak az eredmények, a kohéziós politika fontossága. A regionális felzárkóztatási politikát ezért láthatóbbá kell tenni, hogy bizonyítsa az unió hasznosságát és megmutassa, hogyan gondoskodik polgárainak jövőjéről az EU - hangsúlyozta a végrehajtó testület.