2024. április 23., kedd

Az USA-ba látogat a szerb államfő

Aleksandar Vučić államfő tegnap fogadta Kyle Scottot, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetét, akivel a kétoldalú kapcsolatokról, a régióbeli együttműködésről és más közös érdekű kérdésekről cserélt véleményt.

Megállapították, hogy a két ország kapcsolatai felfelé ívelnek, valamint hogy az Egyesült Államok folyamatosan támogatja Szerbiát abban a törekvésében, hogy eleget tegyen az európai uniós tagság feltételeinek, hogy erősítse a joguralmat, korszerűsítse gazdaságát és a térség stabilitásának tartópillére legyen.

Vučić és Scott áttekintették azokat a témákat, amelyek a szerbiai államfő július 17-ei egyesült államokbeli látogatásán szerepelnek majd, és egyetértettek abban, hogy a Pence alelnökkel, valamint a washingtoni kormányzat más tisztségviselőivel való megbeszélések erőteljesen serkenteni fogják a szerb–amerikai politikai és gazdasági kapcsolatokat.

Az államfő és a nagykövet annak a reményüknek adtak hangot, hogy a nyugat-balkáni viszonyok a béke, a stabilitás és az együttműködés irányában fejlődnek tovább, és hogy ehhez a térség minden országának hozzá kell járulnia. Belgrád és Pristina viszonya kapcsán mindketten hangsúlyozták a párbeszéd folytatásának és a brüsszeli megállapodás alkalmazásának a fontosságát.

Vučić államfő arra kérte Scott nagykövetet, tolmácsolja Trump elnöknek köszönetét, amiért elnöki delegációt nevezett ki és küldött Belgrádba, a szerbiai államfő beiktatása alkalmából tartott ünnepi fogadásra.

Az amerikai nagykövet gratulált a június 23-ai sikeres rendezvényhez, és azt mondta: az Egyesült Államok örömmel működik majd együtt az új kormánnyal, melyet a köztársasági parlament választ – áll az államfő sajtószolgálatának közleményében.