2024. április 18., csütörtök

Letette az esküt az új kormány

Hosszas vita után 157 képviselő szavazott bizalmat Ana Brnabićnak

Két napig tartó parlamenti vita után ma este hét órakor jelentette be Maja Gojković köztársasági parlamenti elnök, hogy 20 órakor leteszi az esküt az új kormány, melynek élén Ana Brnabić áll, miután 212 jelen lévő képviselő közül 157-en támogatták Brnabić programját a képviselőházi szavazás során. A program a legnagyobb hangsúlyt a digitalizációra vagyis az ügyintézés és adminisztráció egyszerűsítésére, továbbá a gazdasági fejlődés fenntartására és az oktatásügy reformjára helyezte. Az eskütételre rangos politikusokat és diplomatákat hívtak meg, közöttük Aleksandar Vučić államfőt és Pásztor Istvánt, a Tartományi Képviselőház elnökét is.

Az új kormány tagjai:

Ana Brnabić kormányfő
Ivica Dačić külügyminiszter, első kormányfő-helyettes
Dr. Nebojša Stefanović kormányfő-helyettes, belügyminiszter
Prof. dr. Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter
Dr. Rasim Ljajić kormányfő-helyettes, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter
Dr. Dušan Vujović pénzügyminiszter
Goran Knežević gazdasági miniszter
Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter
Goran Trivan környezetvédelmi miniszter
Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter
Nela Kuburović igazságügyi miniszter
Branko Ružić helyi önkormányzati és államigazgatási miniszter
Aleksandar Vulin védelmi miniszter
Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter
Mladen Šarčević oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztésügyi miniszter
Dr. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter
Zoran Đorđević foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter
Vanja Udovičić ifjúsági és sportügyi miniszter
Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter
Prof. dr. Slavica Đukić-Dejanović tárca nélküli miniszter
Milan Krkobabić tárca nélküli miniszter
Dr. Nenad Popović tárca nélküli miniszter

A nap folyamán heves vita előzte meg az új összetételű kormánytagok esküjét.

Az ellenzéki képviselők többsége Ana Brnabić kormányfőjelölt rátermettségét vitatta. Elhangzott az is, hogy a Nyugat erőltette Aleksandar Vučić államfőre, hogy Brnabićot javasolja a kormány élére. Azt is felrótták a kormányfőjelöltnek, hogy ő csak egy fikusz, a kormányt ezek után is Vučić fogja irányítani.

– Aleksandar Vučić volt az, aki teljes erőbevetéssel minden idejét annak szentelte, hogy Szerbiát a fejlődés útjára terelje. Ha ő úgy gondolja, hogy a kormány ilyen összetételben folytathatja az elkezdett munkát, hiszek neki, én is így gondolom – emelte ki Darko Mićić, a Szerb Haladó Párt képviselője.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A parlamenti ülés képviselői kérdések feltevésével kezdődött. Az ellenzék soraiból Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője, Vučić volt kormányfő és egyben Brnabić kormányfőjelölt irányába is intézte kérdését, hogyan lehetséges az, hogy a kormány annak a Novi Pazar-i Egyetem diplomáinak elismeréséről hozott határozatot, amely már tíz éve nem tudja akkreditáltatni magát. Ezt a kérdését Jerkov később a parlamenti vita során is többször feltette, végül Ana Brnabić igyekezett választ adni, hogy a kormány nem írja felül az oktatási intézmények döntését, csupán ideiglenes határozatot hozhat ebben a kérdésben is. A válasszal Jerkov nem volt elégedett.

Marinika Tepić, az Új Párt képviselője több kérdést is feltett. Többek között arra volt kíváncsi, hogy a törvény előírásainak megfelelően adta-e ki a niši katonai ügyosztály Aleksandar Martinovićnak, az SZHP képviselőjének Zoran Živković adatait. Ha igen, akkor ő is kéri, hogy az illetékes katonaügyosztály adja ki Aleksandar Vulin adatait, aki az új kormányban védelmi miniszter lesz.

A képviselők részéről többször is megfogalmazódott a kérdés, és meghatározó téma volt a parlamenti vita során az államfő beiktatása során történt incidens, amikor ismeretlen személyek újságírókat távolítottak el az eseményről.

Miljan Damjanović, a Szerb Radikális Párt képviselője a mezőgazdasági minisztériumhoz intézte kérdését, és arra kért választ, miként gondolja az agrártárca megsegíteni a málnatermelőket.

A Dveri képviselői több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy véleményük szerint Ana Brnabić fivérének – aki egy IT-vállalatot vezet –, nem kellene semmilyen közpályázaton részt vennie. Azon gyanakvásuknak is hangot adtak, hogy Brnabić a nyugat információs szolgálatának embere, akit ezáltal Vučićra és az országra kényszerítettek. Srđan Nogo, a Dveri képviselője ugyanakkor bejelentette, feljelentést tettek Ana Brnabić ellen az ügyészségen, mivel a választói névjegyzékeket pontatlanul állították össze.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője ezúttal részletesen kifejtette, pártja miért nem fogja támogatni Ana Brnabićot és az új kormányt. Véleménye szerint, a kormányfő programjából látszik, hogy az új kormány centralista politikát folytat a továbbiakban is, és Vajdaság ugyanúgy mint az elmúlt években, ezúttal is háttérbe szorul. Kérdést is intézett a kormányfőjelölthöz. Többek között azt, milyen tervei vannak a nemzeti kisebbségek nyelvén nyomtatott tankönyvek kérdésében? Javaslattal állt elő a falusi iskolák működtetési gondjainak megoldásában, mert szerinte, ha az állam megemelné 2 százalékkal a NIS kőolajjárulékát, létszámtól függetlenül lehetne működtetni ezeket az iskolákat. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy a törvény szerint mindenki adóköteles, az egyházakat ez nem érinti. Megkérdezte azt is, hogy kit küld a kormány az idei srebrenicai megemlékezésre.

Brnabić válaszolva Čanak kérdéseire felsorolta azokat a beruházásokat, amelyek a tartomány területén zajlanak, Újvidéken az egykori Žeželj-híd helyén épülő új híd, a szabadkai Y elágazás, a szabadkai Népszínház, a Vajdasági Rádió és Televízió régi székháza bontását, a Fruška gora-i közúti folyosó megépítése. Véleménye szerint kétségtelenül szükség van Vajdaság fejlesztésére, hiszen nagy lehetőségek rejlenek itt az ország fejlődésére nézve. Elmondta azt is, hogy még nem tudják kit küldenek Srebrenicába.