2024. április 24., szerda
Bačko Gradište

Tabla u crkvi čuva sećanje na decu koja su pogubljena 1848. godine

Na praznik Sv. Lasla održana je misa u crkvi Sv. Mihalj u Bačkom Gradištu: pre 35 godina na ovaj veliki dan, led je uništio sve u selu. Posle svečane mise, otkriven je i spomenik, koji je donacija Jenea Kovača i njegovog prijatelja Bačkom Gradištu.

Foto: Feher Roža

Foto: Feher Roža

Ovoj svečanosti je prisustvovao i sam Jene Kovač, koji je izjavio, da je veoma srćan što su uz pomoć prijatelja i meštana uspeli da podignu spomenik za četrdesetoro mađarskih mališana, koji su pogubljeni 16. i 17. juna 1848. godine u Bačkom Gradištu.

Bitka za slobodu je započeta bitkom u Pakozdu septembra 1848., a Habzburzi su uspeli da zavade Mađare i Srbe već u junu i kao posledice toga, nastale su veoma krvave borbe. U ovoj borbi nisu učestvovali Srbi meštani, već Srbi koji su došli iz Srbije koja je bila pod Turcima u to vreme, i činili su neviđena zverstva, koja ne priliče vojnicima. Neki od tih mesta su Srbobran, zatim Senta i Bačko Gradište. U Bačkom Gradištu je ubijeno četrdesetoro dece, od njihovih glava su načinili piramidu na oltaru katoličke crkve i na vrh piramide su istakli Mađarsku zastavu-prisećao se Jene Kovač na nemili događaj.