2024. április 24., szerda

Fölkészült a zombori jégvédelem

A helyi önkormányzatban közölték, hogy az év elejétől fogva a jégvédelmi szolgálat két kilövőállomásán elhárították az észlelt hiányosságokat, és hamarosan még hármat szanálnak. A város területén a 23 jégelhárító állomásból jelenleg 22 működőképes.

Az állomások felülvizsgálata során kiderült, hogy Csonoplyán és Nemesmiliticsen megrongálódtak a villámhárító oszlopok, Doroszlón meg ellopták a villámhárítót, így az ottani állomás üzemképtelen. Időközben Csonoplyán és Nemesmiliticsen új villámhárító oszlopokat állítottak fel, Doroszlón pedig folyamatban van a szükséges fölszerelés beszerzése és a kilövő személyzet kiválasztása, így ott is hamarosan működik majd a jégelhárítás.
A bajsai radarközpont szakemberei hiányosságokat észleltek a monostorszegi és bezdáni kilövőállomások villámhárítóin is, a városi közigazgatás mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyosztálya magára vállalta a hiányosságok elhárítását, noha ez a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet kötelessége.
Zombor város csaknem kétmillió dinárért 50 jégelhárító rakétát vásárolt és adott át fölhasználásra a bajsai radarközpontnak. Ezek a rakéták a Zombor környéki földek védelmét szolgálják.
A működő 22 kilövőállomást 44 személy szolgálja ki, akik munkájukért a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézettől kapnak térítést, a város pedig költségvetési eszközökből nyújt számukra stimulációt.
A rakétaállomások kezelői az idén tavasszal gyakorlati képzésen és tudásfölmérésen estek át.