2024. március 29., péntek

Folytatódik a piac parkolójának újjáépítése

Nagy értékű befektetések Topolyán
Lezárt bejárat – munkálatok folyamatban (Fotó: Benedek Miklós)

Lezárt bejárat – munkálatok folyamatban (Fotó: Benedek Miklós)

A topolyai piactér parkolója kedden és szombaton délelőtt a város legmozgalmasabb helyszíne, ugyanakkor az autósiskolák tanulói is rendszeresen az ott kialakított gyakorlópályán gyakorolják a vezetést, majd péntek délelőttönként a vizsgázás is ezen a helyszínen kezdődik. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a terület aszfaltja megfelelő minőségű legyen. A parkoló aszfaltja viszonylag fiatalnak mondható, a minőséggel kapcsolatban viszont már az elkészülte után panaszok merültek fel, és a felület az évek folyamán fokozatosan romlott, így már szükséges volt a felújítás. A munkálatokat két fázisra osztották. Az első fázis április végén kezdődött, és ebben végezték el a parkoló piactól távolabb eső részének renoválását. Az első fázis munkálatai befejeződtek, és pillanatnyilag a piachoz közeli részt rendezik. 

Tegnap a helyszínre látogatott Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, aki újságírói kérdésre beszélt a beruházásról:

– Két részre osztottuk a munkálatokat, mert úgy gondoltuk, a polgároknak rengeteg gondjuk lenne a piaci napokon. Az első fázis elkészült, egy kis késéssel, mivel a hideg esők miatt elhúzódott a folyamat. A második szakasznak tizenöt munkanapon belül el kell készülnie. A munka jelenlegi állapota és a kivitelező ígéretei szerint ez a határidő tartható – nyilatkozott a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy a második szakaszban renoválásra kerülő terület körülbelül 3000 négyzetméter, így a két rész összesen megközelítőleg 5700 négyzetmétert tesz ki. A munkálatok teljes összege körülbelül 17 millió dinár, ebből a jelenlegi, második fázis 8,9 millió dinár értékű. A munkálatok kivitelezője a zombori székhelyű Somborelektro Kft., míg az első fázist a temerini Lukač Putevi cég végezte el. 

A parkoló felújítási munkálatai azért is nagy jelentőségűek, mert a tervek szerint a szeptemberi gazdasági-mezőgazdasági kiállítás, a Top Expo ezen a helyszínen zajlik.

A piactér parkolója mellett a polgármester más helyszínekre is ellátogatott, hogy megtekintse az ott folyó vagy korábban befejezett felújítási, kiépítési munkálatokat, így érintette a művésztelep felé vezető utat, a tópartot, a Nikola Tesla Általános Iskolát, a Szőlőnek nevezett városrészt és az ipari negyedet. A körút végén Kislinder Gábor elmondta, hogy a megtekintett beruházások összértéke körülbelül 135 millió dinárt tesz ki, amelynek körülbelül egyharmadát köztársasági forrásokból, egyharmadát tartományi támogatásból, míg egyharmadát a községi költségvetésből fedezik.