2024. április 25., csütörtök

A hálózatban (még) nincs tiszta víz

Június 15-én megkezdték a nagybecskereki víztisztító tartályainak a feltöltését, amivel elindult a próbaüzemeltetése. Az illetékesek akkor azt mondták, hogy már néhány nap elteltével, szemmel láthatóan javul majd a vezetékes víz minősége.

Ugyanis a beruházó azt ígérte, hogy az első megtisztított vízmennyiség azonnal a vezetékbe kerül. Erre azonban mégsem került sor. Ennek ellenére viszont egyesek azt tapasztalták, hogy a vezetékes víz tisztábbnak tűnik, mint amilyen az utóbbi években volt. A helyzet tisztázása érdekében nyilatkozatot tett közzé Ivan Dević, a Városi Vízművek igazgatója.
Az igazgató megerősítette, hogy a beruházó a próbaüzemeltetés kezdetén azt ígérte, hogy a megtisztított víz azonnal a hálózatba jut, de ez mégsem történt meg. Ehhez nyilván hozzájárult Ivan Dević határozata, hogy a víztisztítóból kikerült víz csak akkor juthat a hálózatba, ha az ellenőrzés megmutatja, hogy a szerbiai előírásoknak megfelelő vízről van szó. A vízművek igazgatója szerint, hogy ez mikor történik meg, néhány nap vagy néhány hét múlva, az kizárólag a kivitelezőtől, illetve a víz minőségétől függ. A kivitelező (Synertech vállalat) pedig azt ígérte, hogy „a következő napokban” elérik a tervezett vízminőséget és csak akkor jut majd a víz a vezetékbe. Erről időben tájékoztatják a közvéleményt.
Egyelőre pedig a megtisztított vizet nem engedik a vezetékbe, hanem egy része a víztisztító rendszerben köröz, másik részét pedig a szennyvízlevezető csatornába eresztik.
Egy korábbi ígéret szerint kezdetben a megtisztított víz a teljes vízmennyiségnek a 30 százalékát teszi majd ki. Ezt a mennyiséget fokozatosan növelik, amíg nem éri el a 100 százalékot. Amikor a víztisztító teljes kapacitással kezd el dolgozni, akkor elkezdődik a víz minőségének az ellenőrzése, és ha a Közegészségügyi Intézet vizsgálatai szerint a víz minősége megfelel a szerbiai előírásoknak, akkor az illetékes felügyelőség hivatalosan is jóváhagyja a nagybecskereki vezetékes víz emberi szükségletre való használatát. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított víznek a vezetékbe eresztése még nem jelenti automatikusan a víz használatának az engedélyezését.
Az utóbbi napokban a nagybecskereki vezetékes víz valamelyest tisztább, mint eddig volt. Az igazgató szerint azonban ez nem a víztisztító munkájának az eredménye, hanem azzal magyarázható, hogy a Városi Vízművek „bizonyos intézkedéseket” foganatosított a vízforrásokon, illetve a szentmihályi úton lévő kutakon.