2024. április 25., csütörtök

Minden támogatás jól jön

Továbbra is nagy az érdeklődés a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatai iránt

Szerdán 58 mezőgazdasági termelő írt alá újabb támogatási szerződéseket, amelyek esetében a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság különböző társfinanszírozási, valamint vissza nem térítendő pályázatairól beszélünk.

Jenei Mária átveszi a támogatási szerződést Vuk Radojević illetékes tartományi titkártól (Fotó: Dávid Csilla)

Jenei Mária átveszi a támogatási szerződést Vuk Radojević illetékes tartományi titkártól (Fotó: Dávid Csilla)

A szerződéseket Vuk Radojević illetékes titkár a tartományi képviselőházban adta át. Két támogatási vonalról van szó. Az első hűtőházak, mezőgazdasági termények szárítására, feldolgozására szolgáló gépezetek, berendezések vásárlására, a második pedig különböző állatfarmok felszerelésére vonatkozik.
– A hűtőházak és szárítók vonatkozásában 22 felhasználó írt alá szerződést. Az esetükben hat negyven évnél fiatalabb, illetve öt hölgy pályázóról beszélünk. Megközelítőleg 70 millió dináros befektetésről számolhatunk be, ehhez a tartomány 34 millió dinárral járul hozzá. Az állattenyésztők esetében további 36 pályázóról kell említést tennünk. Itt is jelentős a fiatal gazdák száma, hiszen tizenhét negyven évnél fiatalabb, illetve öt hölgy pályázott sikeresen. Ez 58 millió dináros befektetést jelent, ebből a titkárságunk 29 millió dinárt finanszíroz. Az említett összeggel tizenhét sertés-, tizenegy marha- és nyolc baromfitelep munkáját támogatjuk – mutatott rá Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.
A tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes kiemelte, az említett két pályázati felhívás május 31-én lezárult, viszont a nemrégiben elfogadott tartományi költségvetés módosításának köszönhetően további támogatásokra számíthatnak a gazdák. Az állatfarmok korszerűsítésére az elsődleges 50 millió dinár helyett az idén 85 millió dinárt fordítanak, míg a hűtőházak és szárítók vonatkozásában 135 millió dinár helyett 145 millió dinár áll majd rendelkezésre.
A szabadkai Jenei Mária és családja 2010 óta foglalkozik sertéstenyésztéssel. Az idén egy automata etetőrendszerre igényeltek támogatást.
– Ez nagy segítséget jelent számunkra, hiszen a támogatás nélkül továbbra is hagyományosan etetnénk, nem korszerűsítenénk a farmot – mondta Jenei Mária.
Szabó Róbert Törökkanizsáról érkezett. Ő és családja többek között héj nélküli tökmagtermesztéssel is foglalkoznak. Tökmagmosó gépre igényelték a támogatást.
– Minden ilyen jellegű segítség jól jön. Ez további erőlepést jelent számunkra, hiszen nagyban megkönnyíti a munkánkat. Földműveléssel 25 éve foglalkozunk, fűszerpaprikát, apró hagymát, szóját, napraforgót, búzát, árpát, kukoricát termesztünk. A fűszerpaprika hoz legtöbb pénzt a konyhára. Próbáljuk a tököt is beiktatni a vetésforgóba, mivel a paprika után minden növénykultúra jól díszlik, de a tök az különösen szeret a paprikaföldben. Törökkanizsa elég száraz hely, és olyasmit kell vetnünk, ami kevés csapadékot igényel. Úgy gondolom, ezek olyan növénykultúrák, amelyek kímélik a talajt – hangsúlyozta Szabó Róbert.