2024. március 29., péntek

„Egész Európa felelős”

A CDU-s Stefan Schwarz szerint alapot kellene létrehozni Srebrenica megsegítésére

Azt követően, hogy a hágai Fellebbviteli Bíróság kedden jogerősen és másodfokon is kimondta a holland kormány részleges felelősségét 300 srebrenicai muszlim férfi és fiúgyermek meggyilkolásáért, Stefan Schwarz, a német CDU volt parlamenti képviselője abbéli véleményének adott hangot, hogy a srebrenicai népirtásért mindenki felelős, úgy Európa, mint Németország, azaz a német kormány.
A nemzetközi közösségnek legkésőbb Goražde elestét követően tudnia kellett volna, hogy szinte elképzelhetetlen mészárlást fognak elkövetni, mondta a Deutsche Welle Rádiónak nyilatkozva a német politikus. Mint hozzátette, Goraždeban is az volt a tapasztalat, hogy a mészárlást egyedül légi támadással lehetett volna megakadályozni.
Srebrenicában az ENSZ több ezer embert küldött a biztos halálba, szögezte le Schwarz, aki szerint az áldozatokat és hozzátartozóikat nem kellene többé fájdalmas bírósági eljárásokban való részvételnek kitenni. Európának el kell ismernie saját felelősségét, szögezte le a politikus. A folytatásban arról beszélt, hogy Európa ennyi évvel később egyedül pénzzel tehetné jóvá bűnét. Létre lehetne hozni az alapot, amelyből például évi 10 millió euróval konkrét intézkedésekkel tehetnék jobbá az életfeltételeket Srebrenicában, véli, majd hozzátette, hogy a pénz persze nem hozza vissza az áldozatokat, ám még mindig jobb, mintha az európai politikusok folytatják az üres frázisok pufogtatását.