2024. március 29., péntek

Vita az expozéról, a kormányfőjelöltről

Koszovó-kérdés, katonai semlegesség, szegénység, sajtószabadság, jövedelmek elosztása érdekelte a képviselőket

A kormányfőjelölt expozéja után heves vita alakult ki a szerbiai képviselőházban. Az ellenzék az új kormány, azaz az előző kormány munkájának folytatási tervét kifogásolta, és kijelentette, hogy az új kormányösszetétel és kormányfőjelölt személye ellen szavaz. Az ellenzéki tagok felhívták a figyelmet, hogy a kormányt nem vezetheti szakember, a kormányfőnek a politikában szerzett tapasztalatra van szüksége, politikai hatalommal kell rendelkeznie. Ana Brnabić személyisége a hatalmi koalíciót is megosztotta.

Ana Brnabić (Ótos András felvétele)

Ana Brnabić (Ótos András felvétele)

A képviselők kérdést intézhettek, és véleményezhették a hallottakat. Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke volt az első, aki felszólalásában úgy fogalmazott, Aleksandar Vučić államfő azzal, hogy Brnabićot jelölte kormányfőnek, visszaélt a polgárok bizalmával. Szerinte tavaly, a parlamenti választások során a polgárok többsége a Szerb Haladó Pártnak szavazott bizalmat, így a kormányfőt is az ő soraiból kellett volna választania. Hozzátette, nem fogják támogatni megválasztását, mert ahhoz nem elegendő, hogy valaki jó szakértő legyen. Azt kérdezte Ana Brnabićtól, véleménye szerint az a tény, hogy Brnabić fivére egy IT-vállalat igazgatója, miközben a kormány fókuszában a digitalizáció áll, nem utal-e összeférhetetlenségre. Brnabić válaszában kiemelte, munkáját a törvénnyel összhangban fogja végezni. A Korrupcióellenes Ügynökség szerint nincs szó összeférhetetlenségrő, ugyanakkor rámutatott  arra, nem gondolja, hogy fivérének le kellene mondani a munkájáról csak azért, mert ő a kormány tagja.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt képviselője közölte, hogy nem tudják támogatni a javasolt kormányösszetételt, viszont kérdéseket tett fel. Arra szeretett volna választ kapni, milyen lesz a kormány politikája Koszovót és Boszniát illetően, és hogyan képzeli el az ország védelmét, ha katonai semlegességet vállal. Brnabić azt válaszolta, Koszovóról Szerbia nem mondhat le, a katonai függetlenség pedig az egyedüli lehetőség.

Zoran Živković, az Új Párt képviselője virtuális hazugságnak nevezte az új kormány törekvéseit, és szerinte ez jellemezte a korábbi kormány munkáját is. Néhány cinikus mondattal illette a kormány tagjait. Mint mondta, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin és Goran Knežević minden pártban és minden kormányban megtalálja a helyét.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ana Brnabićot és kormányát nem támogatja a Vajdasági Szociáldemokrata Liga sem – jelentette be Nenad Čanak pártelnök, hiszen mint rámutatott, Vajdaság ezúttal sem szerepel a kormány programjában. A Demokrata Párt képviselői sem támogatják az új kormányt. Marko Đurišić, a Szociáldemokrata Párt képviselője arra mutatott rá, hogy az előző öt évben sem támogatták az aktuális kormány politikáját, és ezt a jövőben sem teszik. Ugyanakkor bírálta Brnabićot, hogy expozéjában nem említette meg a sajtószabadságot, noha az európai elemzések a helyzet súlyosságára figyelmeztetnek, továbbá a szegénység leküzdésére sem áldozott egy mondatot sem, annak ellenére, hogy az európai országok közül Szerbiában a legnagyobb a szegénység, és a legnagyobbak a jövedelmek közötti különbségek. Brnabić annyit válaszolt, hogy az IT-szektor és a digitalizáció több ezer fiatal számára jelentene munkahelyet, és ezúton 11 százalékkal csökkenteni lehetne a munkanélküliséget.

Sanda Rašković Ivić független parlamenti képviselő felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, nem szavazhatnak Ana Brnabićra és kormányára, mert az a szerb nép ellen irányulna. Boško Obradović pedig kiemelte, Brnabić Vučić marketingtrükkje, amivel a világ felé akar üzenni, és általa tisztára mosni a múltját, de igazából ez a kormány is Vučić kormánya lesz.

Dragan Marković-Palma, a hatalmi koalíció részét képező Egyesült Szerbia képviselője kiemelte, annak ellenére, hogy mindenben támogatják Aleksandar Vučić politikáját, és a kormány tagjai ellen sincsenek kifogásaik, a kormányfőjelöltet nem tudják támogatni. Kitart véleménye mellett, hogy kormányfő csak olyan személy lehet, akinek vannak gyerekei. Mint mondta, a demokrácia szellemében mindenkinek joga van önálló döntést hozni.