2024. március 28., csütörtök

A kormány új miniszterei, és tisztséget váltott tárcavezetői

A kormány új miniszterei:

Branko Ružić:

1975-ben született Zimonyban. Diplomata édesapja küldetésének okán gyermekkorát Ausztráliában töltötte. A Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán nemzetközi kapcsolatok szakon diplomázott. Már fiatalkorában csatlakozott a Szerbiai Szocialista Párthoz, annak ifjúsági szervezetének volt az elnöke. 2001-től a párt főbizottságának tagja. A főbizottság végrehajtó bizottságának alelnökévé 2006-ban választották meg. 2001 és 2003 között a Szerbiai Képviselőház képviselője, 2004 és 2006 között pedig Szerbia és Montenegró Államközösségének szövetségi parlamentjében képviselő. 2008 és 2013 között az SZSZP–ESZ köztársasági parlamenti frakciójának vezetője. 2013 és 2014 között a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere, ezt követően pedig ismét parlamenti képviselőként folytatja pályafutását. Az utóbbi néhány évben több alkalommal is sikeresen felborzolta a kedélyeket, úgy az SZSZP, mint a koalíciós partner, az SZHP csúcsvezetésének köreiben, amikor nyíltan bírálta a haladók bizonyos döntéseit. Az Utisak nedelje politikai vitaműsor beszüntetését követően nyíltan a sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás és a joguralom alapelveinek tiszteletben tartása mellett szállt síkra. A kormányalakító az eddig általa vezetett államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium vezetését bízná rá.

Goran Trivan:

1962-ben született Kladovóban. A Belgrádi Egyetem Erdészeti Karán diplomázott. 1991-től ifjúsági és sportügyi miniszter, majd mandátumának lejártát követően a Szerbia Erdői Közvállalatban kezdett el dolgozni, először a tervezési részleg igazgatójaként, majd később vezérigazgatóként. Az Ana Brnabić által a Szerbiai Képviselőházba továbbított életrajz értelmében munkásságát több alkalommal is kitüntették. 2001-ben felbujtás gyanújával letartóztatták. A későbbi vádirat szerint hozzájárult ahhoz, hogy a Karataš ifjúsági tábort 6,5 millió dinárral megrövidítették. Sajtóértesülések szerint a belgrádi Fellebbviteli Bíróság abszolút elévülés miatt megerősítette felmentő ítéletét. 2008-ban a belgrádi városi tanács környezetvédelmi kérdésekkel megbízott tagjává választják meg. Az SZSZP timoki regionális koordinátora, tavaly óta pedig a párt főbizottságának alelnöke. Ana Brnabić őt javasolta a környezetvédelmi tárca élére.

Nenad Popović:

1966-ban Tuzlán született. Egyetemi tanulmányait Belgrádban végezte, a gépészeti karon diplomázott. Doktori tanulmányait Moszkvában végezte. 1992 és 1994 között egy svájci cég moszkvai kirendeltségének munkatársa. Ezt követően megalapítja saját vállalatát, amely időközben az ABS Holdings vállalatcsoportosulássá nőtte ki magát. A vállalatcsoportosuláshoz tíz Oroszországban és hat Szerbiában működő vállalat tartozik. Két tudományos könyv és 40 publikáció szerzője. 2000 óta a multinacionális cégek működésének témájában előadó a moszkvai Lomonoszov Egyetemen. Politikai karrierjét a Szerbiai Demokrata Pártban kezdte, majd a 2014-es előrehozott köztársasági választásokat követően, amikor az SZDP nem lépte át a választási küszöböt, lemondott alelnöki tisztségéről és kilépett a pártból, majd megalapította saját politikai csoportosulását, a Szerb Néppártot. Bár pártja nyíltan elutasítja Szerbia csatlakozását az EU-hoz, a 2016-ban megtartott előrehozott parlamenti választásokon az SZHP köré tömörülő választási koalícióhoz csatlakozott. Az új kormányban az innovációért felelős tárca nélküli miniszter tisztségét töltené be.

A kormány tisztséget váltott tárcavezetői:

Aleksandar Vulin:

1972-ben született Újvidéken. A leköszönő kormányban foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszteri tisztséget töltött be, Ana Brnabić kormányában „helyet fog cserélni” Zoran Đorđević védelmi miniszterrel, így övé lesz a katonaságot irányító tárca.

Vulin Újvidéken diplomázott a Jogtudományi Karon. 2000-től a Super press médiaház marketingigazgatója. 2003 és 2007 között a Color press reklámigazgatója, majd 2012-ig ugyanitt vezérigazgató-helyettes. A Svet, a Nacional, a Centar, az Indeks Rádió újságírójaként és a Pečat jobboldali hetilap felelős szerkesztőjeként is dolgozott.

Politikai karrierje a kommunista pártban indult, majd a Jugoszláv Baloldal tisztségviselője volt. Ma a Szocialisták Mozgalmának elnöke, a Szerb Haladó Párt egyik legszorosabb koalíciós partnere.

Jadranka Joksimović:

1978-ban született Belgrádban. Európai integrációs kérdésekkel megbízott tárca nélküli miniszterként dolgozott eddig, most az európai integrációs minisztériumot vezeti majd.

A belgrádi Politikai Tudományok Karán diplomázott, de oklevelet szerzett az ugyancsak fővárosi ALFA magánegyetemen is. 2005 és 2007 között a Szerb Radikális Pártban Aleksandar Vučić tanácsadója volt, a Nagy Szerbia pártlap munkatársa. Később a Szerb Haladó Párt listáján képviselői helyet kapott. Főbizottsági és elnökségi tag e szervezetben.

Zoran Đorđević:

Zoran Djordjević (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

1970-ben született Belgrádban. Vulin tisztségét veszi át az új kabinetben: foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter lesz. A Szerb Haladó Párt főbizottsági tagja. Bratislav Gašić menesztését követően vette át a távozó kormányban a védelmi tárca igazgatását.

Oklevelet az athéni Panteion Társadalmi és Politikai Tudományok Karának és a belgrádi Nemzetközi Közgazdasági Karnak az együttes képzési programján szerzett. Jelenleg doktori disszertációján dolgozik az újvidéki Gazdasági Akadémián pénzügyi ellenőrzés és revízió területén. Gyakorlati tudást a Comtrade és Kabel-X cégekben szerzett vezetői pénzügyi ellenőrzési pozíciókon.

A szerb kormány nemi egyenlőségi tanácsának vezetője és nemzeti fegyverkezési igazgatói tisztséggel is rendelkezik. A médiumok arról írtak, hogy e funkciókat megelőzően Jorgovanka Tabaković bankkormányzó sofőrjeként dolgozott. Kormányban betöltött megbízatását 2013 szeptemberében kezdte védelmi minisztériumi államtitkárként.