2024. április 25., csütörtök

Sztrájk a kragujevaci Fiat autógyárban

Kétezer munkás követel béremelést és jobb munkaszervezést

Kedden reggel hat órakor általános sztrájk kezdődött a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci gyárában. Mintegy kétezren szüntették be a munkát, miután a múlt pénteki és a hétfői figyelmeztető sztrájk nem járt eredménnyel. A 250 tisztviselő nem szüntette be a munkát.

A termelésben dolgozók tegnap reggel megjelentek ugyan a munkahelyükön, de nem kezdték meg a termelést. Legfőbb követelésük, hogy az első fizetési osztályban 38 000-ről 45 000 dinárra növeljék a bérüket. Azt is el szeretnék érni, hogy a cég vegyen fel új munkaerőt, vagy ha ez nem lehetséges, másképpen szervezzék meg a munkát, mert egy-egy munkás több műveletet is kénytelen végezni, és két-három ember helyett dolgozik, amikor mások szabadságon vannak.

A foglalkoztatottak azt is követelik, hogy térítsék meg útiköltségüket olyan esetben, amikor rendes munkaidőn kívül, azaz reggel öt óra előtt és este tíz után dolgoznak, amikor már nem vehetik igénybe a tömegközlekedési eszközöket. A sztrájkolók követelései között van továbbá a bónusz kifizetése és növelése.

A gyár Önálló Szakszervezete közölte, hogy a sztrájk a követelések teljesítéséig, illetve az FCA vezetőségével való megállapodásig tart. Zoran Marković szakszervezeti elnök a tegnapi sajtóértekezleten elmondta: a munkafolyamat a legnagyobb és legfontosabb részlegekben szakadt meg.

A cég vezetősége nyomást gyakorolt rájuk, azt indítványozta, hogy a sztrájkolók hagyják el munkahelyüket, és – állítólagos emberbaráti okokból, valamint a nagy hőség miatt – az arra kijelölt helyen tiltakozzanak, de a munkások ezt elutasították, panaszt emeltek a munkaügyi felügyelőségnél, amely a javukra rendelkezett.

– Arra számítottunk, hogy a cég képviselői bekapcsolódnak a tárgyalásokba, melyeket a Goran Knežević gazdasági miniszterrel való megállapodás szerint hétfőn kellett volna megkezdeni, ám az FCA részéről senki sem jelent meg. A munkaadó bölcsen hallgat, mert erősnek érzi magát – mondta az FCA Önálló Szakszervezetének elnöke.

Szavai szerint a termelésben dolgozók túlterheltek, amióta tavaly csökkentették a foglalkoztatottak számát, ráadásul három helyett két váltásban dolgoznak. 2016-ban, amikor jóval többen voltak, 85 000 járművet gyártottak, időközben mintegy 1000 ember távozott, a gyártási terv viszont maradt a régi.

A munkabeszüntetéssel a dolgozók kizsákmányolását szeretnék megakadályozni. Ha pedig 38-ról 45 ezer dinárra emelnék a fizetést, az csupán 0,5 százalékkal csökkentené a cég nyereségét. Az FCA korábban a termelésben dolgozóknak 3 százalékos béremelést ajánlott fel, a tisztviselőknek azonban semmit. Az utóbbiak már hat éve ugyanazért a bérért dolgoznak, közülük egyre többen hagyják ott a Fiatot és keresnek munkát más, az országban gazdálkodó külföldi cégeknél.