2024. április 25., csütörtök

A Duna egykilométeres vásznon

Július elsején a zombori Horvát Otthonban mutatja be a szondi (sontai) Ana Tudor a Dunát ábrázoló, egy kilométer hosszú olajfestményét.

A Hvar szigeten és Szondon fölváltan élő alkotó három év alatt festette meg a Dunát a forrásától a torkolatáig, az országokat, amelyeket érint a folyó, a jellegzetes helyeket, és természetesen a Duna élővilágát. A festőnő szerint akár egy év alatt is befejezhette volna a festményt, de csak akkor derült ki, hogy a tervezettnél jóval több pénzre lesz szükség az anyag és az eszközök beszerzéséhez, amikor már belevágott a munkába. Szerencsére egyaránt segítette Hvar és Szond, majd az élővilágot védő világszervezetek is támogatást nyújtottak a mű elkészítése során.
A festmény jelenleg tekercsekben áll, és összesen mintegy fél tonnát nyom, így sem a szállítása, sem az összeszerelése nem lesz egyszerű feladat. Első ízben az Apatin és Szond közti Junaković fürdőben kerül közönség elé június 30-án, a Duna napja alkalmából. Másnap a festményt a zombori Horvát Otthonba költöztetik, itt 10 és 18 óra között lesz megtekinthető.
Ana Tudor a hazai promóciót követően végig szeretné utaztatni kilométeres festményét a Duna menti országokon, hogy öregbítse Szondnak, a festmény születési helyének a hírnevét.