2024. március 28., csütörtök
BÁCSFÖLDVÁR

Tábla őrzi a templomban az 1848-as gyermekáldozatok emlékét

Szent László ünnepén fogadalmi misét tartottak tegnap a bácsföldvári Szent Mihály-plébiániatemplomban: 35 évvel ezelőtt ezen a napon hatalmas jég verte el a falut. Az ünnepi mise után a templomban emléktáblát is lelepleztek, amelyet Kovács Jenő és barátja adományozott a bácsföldváriaknak.

Kovács Jenő támogatásával készült el a tegnap leleplezett emléktábla (Fotó: Fehér Rózsa)

Kovács Jenő támogatásával készült el a tegnap leleplezett emléktábla (Fotó: Fehér Rózsa)

Az eseményen Kovács Jenő is részt vett, aki elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, hogy barátjának és a helyieknek a támogatásával ilyen módon emléket tudtak állítani negyven, 1848. július 16-án és 17-én bestiális kegyetlenséggel megölt bácsföldvári magyar gyermeknek.
– Az 1848. szeptember végi pákozdi csatával vette tulajdonképpen kezdetét a szabadságharc, de a Habsburgoknak itt, délen már júniusban sikerült összeugrasztani a szerb és a magyar felet, és ennek következményeként itt már júniustól rendkívül véres harcokra került sor. Ezekben nem a helyi szerbek, hanem az akkor még török megszállás alatt lévő, Szerbiából érkezett, úgynevezett szerviánuszok vettek részt, és ők követtek el nem katonákhoz méltó tetteket. Szenttamás az egyik ilyen szomorú hely, a másik Zenta és Bácsföldvár. Itt, Bácsföldváron negyven gyermeket öltek meg, a fejüket gúlába helyezték a katolikus templom oltárán, a gúla tetejére pedig egy magyar zászlót tettek – idézte fel érdeklődésünkre az akkori eseményeket Kovács Jenő.
A szombathelyi építőmérnök, vállalkozó 40 éve járja a Kárpát-medencét, társaival többek között templomokat mentenek meg, temetőket takarítanak ki, és kastélyokat rekonstruálnak.