2024. április 18., csütörtök

Ítéletidő tombolt

Szélvihar, rengeteg csapadék a hétvégén Pacséron és Bácskossuthfalván

A péntek kora esti ítéletidő bőségesen okozott elfoglaltságot a pacséri önkéntes tűzoltóknak, illetve valamivel többet a bácskossuthfalvi hivatásos és önkéntes csapatnak. Nagy Simon, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke, a hivatásos testület parancsnoka elmondta, hogy a vasárnapi sötét fellegekkel fenyegetőző vihar miatt nem értesítették a tűzoltókat, pénteken viszont több esetben kellett kivonulniuk.

– Pénteken este hat helyen kellett eltakarítanunk az utakról a leszakadt vagy kidőlt fákat. Egy esetben kidőlt fát távolítottunk el egy lakóházról, két esetben villanyvezetéket szakított el a gyökerestül kidőlt fenyő. Leginkább a falu központját és a Topolyai út környékét érte a viharos széllel járó intenzív esőzés, jelentősen megtépázva az olykor méretes fákat. A vasárnapi, villámcsapásokkal tarkított viharnak már szinte nem volt mit letörnie – mondta Nagy Simon tűzoltóparancsnok. 

Pacséron is akadt dolguk bőségesen a készenlétben várakozó önkéntes tűzoltóknak a péntek esti heves esőzéssel járó szélvihar után. Nagy Róbert, a Pacséri Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke elmondta, hogy annyi helyről kaptak riasztást, hogy szombaton délelőtt tudtak végezni a feladataikkal. 

– Szerencsére nagyobb kár – néhány letört ágat és lesodort cserepet kivéve – tudtommal nem történt. A vasárnap esti, intenzív villámlással kísért vihar alkalmával a polgároktól bejelentést kaptunk a határban egy kisebb tűzzel járó villámcsapásról, amely a faluba vezető közutakról is jól látható volt. Ez a zombori dűlő és a moravicai határ közötti részt érintette. A nagy eső ugyan rendkívül megnehezítette volna a kivonulásunkat, viszont ennek is köszönhetjük, hogy nem került rá sor, mert a csapadék eloltotta a lángokat – mondta el Nagy Róbert, aki hozzátette, hogy a családi udvarukban felállított 40 ml-es csapadékmérő a vasárnap éjszaka hevesen és hosszasan zuhogó csapadéktól megtelt. Szerencsére a jég elkerülte a két falut és a szántóföldeket mindkét alkalommal.

Csaknem száz jégelhárító rakétát használtak fel

A bajsai jégelhárító központtól kapott információink szerint pénteken a Magyarország irányából érkező súlyos viharfelhőkre a többek között szabadkai, topolyai, nagykikindai, kanizsai, csókai községben üzemelő állomásokról összesen 58 jégelhárító rakétát lőttek fel, illetve Zomborban még 10-et. Ebből egy rakéta mondta fel a szolgálatot a kilövést követően. Vasárnap este Horvátország felől gyülekeztek sötét felhők, ekkor 24 jégelhárító rakétát lőttek ki. Ebben az esetben csak Apatinból és Zomborból érkezett bejelentés kisebb jégkárról. Pénteken körülbelül negyedóráig tartó szélviharban és intenzív esőzésben volt részünk, vasárnap jelentős mennyiségű csapadék zúdult ránk – adták hírül a bajsai székhelyű jégelhárító központban.