2024. április 25., csütörtök

Gasztronómiai „nagypiac” volt Kispiacon

(Fotó: Horváth Zsolt)

(Fotó: Horváth Zsolt)

Főző- és grillezőcsapatból nem volt hiány Kispiacon a kilencedik alkalommal megrendezett Nemzetek Főzőversenyén, illetve a politikusok, polgármesterek, helyi közösségi elnökök és választott képviselők, valamint a médiumok képviselőinek gasztronómiai megmérettetésén, amelyet vasárnap rendeztek meg a település vásárterén. Egyedül talán közönségből lehetett volna egy kicsit több a rendezvényen. Ez persze cseppet sem zavarta a több mint kilencven csapat tagjait, akik már a kora reggeli óráktól azon fáradoztak, hogy mielőbb elkészüljenek a finomabbnál finomabb falatok. Még az égiek is kegyesek voltak hozzájuk, ugyanis időnként a kispiaci „nagypiac” felé is közeledtek sötét felhők, de a főzőmesterek megúszták egy kisebb záporral, amely épp arra volt elegendő, hogy felfrissítse a tikkadó hőségben szorgoskodókat.

Varbai Tamás, a rendezvény fő szervezője lapunknak elmondta: a rendezvénnyel a Kárpát-medence ízeit igyekezték összehozni és a nagyközönség előtt bemutatni, ennek szellemében a hazai versenyzők mellett érkeztek magyarországi, felvidéki és erdélyi csapatok is, hogy leves, pörkölt és rostélyos ételek kategóriájában megméretkezzenek. A rendezvényt szervező Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség vezetője és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja beszélt arról is, hogy jövőre még több csapatot és még több fellépőt szeretnének felvonultatni a gasztronómiai olimpiának is beillő kispiaci versenyen.

A magyarországi vendégek közül először főzött Kispiacon a Gyulai Hentesek hagyományőrző csapat, amely egy sajátos gyulai gulyással nevezett be. A csapat tagjai elmondták, nagyon szimpatikus rendezvénynek tartják a versenyt. Hasonlóképpen vélekedtek a székelyudvarhelyi vendégek is, akik slambuccal neveztek be, amelyet kiegészítettek némi mangalicakolbásszal és -sonkával, paprikával és paradicsommal. A Felvidéket Nagymad képviselte, a László Gábor polgármester vezette csapat egy nagymadi részeges marhapörkölttel rukkolt elő, amely annyiban különbözik a hagyományos marhapörkölttől, hogy „megitatják” kellő mennyiségű vörösborral is.

Az idei versenyen az amatőr szakácsok mellett a politikusok, polgármesterek és helyi közösségi elnökök mezőnye bizonyult a legtömegesebbnek, viszont a vajdasági magyar médiumok képviselői az idén egyetlen csapatot sem indítottak. Egyedül a mezőkövesdi Hunnia Fagép csapatát erősítette Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztő-helyettese, Laták C. István, lapunk sportújságírója és e sorok szerzője. A baráti társaság marhapörköltje ki is érdemelte a verseny Bronzbogrács elismerését.

Az ifjúsági kategóriában Barta Erik bizonyult a legjobb szakácsmesternek, a második helyezést a Konyha Ördögei, a harmadikat pedig a Kispiaci Lányok érték el.

Rostélyos ételek mezőnyében a Haspókok csapata aratta le a babérokat, a második Vodkás Pityu, a harmadik pedig az adai Mutyi csapata lett. A legjobb levest a Gyulai Hentesek főzték, második az Origo söröző, a harmadik pedig a tordai Orgonavirág csapata lett. A pörköltek kategóriájában a Kócos Trans, Bogdán Zsófia és a Csillagvári Finomságok csapatát díjazta a zsűri. A politikusok mezőnyében a Szerb Haladó Párt magyarkanizsai szervezete bizonyult a legjobbnak, a második az Adorján Helyi Közösség, a harmadik pedig a Kispiac Helyi Közösség csapata lett.

A főzőverseny vándorserlegét a zsűri szerint az SZHP magyarkanizsai szervezete érdemelte ki a főztjével. A rendezvény sztárvendége Tihanyi Tóth Csaba, az RTL Klub Barátok közt című tévésorozatának egyik főszereplője, valamint hitvese, Bognár Rita volt, akik operettbetétdalokkal és magyar nótákkal szórakoztatták a verseny résztvevőit és a közönséget.