2024. március 28., csütörtök

Damaszkusz tagadja, hogy vegyi fegyver bevetésére készül

Kategorikusan tagadta kedden Ali Hajdar szíriai nemzeti megbékélési miniszter, hogy a damaszkuszi kormány vegyi fegyver bevetésére készül.

Damaszkusz, Szíria fővárosa (Fotó: Beta/AP)

Damaszkusz, Szíria fővárosa (Fotó: Beta/AP)

Damaszkusz sem eddig nem használt, sem a jövőben nem fog vegyi fegyvert bevetni - szögezte le az AP amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatásban Hajdar. A miniszter szerint az amerikai vádaskodás arról árulkodik, hogy Washington "diplomáciai csatát" készít elő Szíria ellen az ENSZ-ben.

Az Egyesült Államok két szaringázas támadásért is Damaszkuszt teszi felelőssé, ezekben több száz civil halt meg.

Helyi idő szerint hétfő este a Fehér Ház határozott figyelmeztetést intézett Damaszkuszhoz, arra hivatkozva, hogy "potenciális" bizonyítékai vannak arra, hogy a szíriai rezsim vegyi támadásra készül. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője nem ismertette a bizonyítékokat, de azt állította, hogy az Egyesült Államok vegyi támadás "potenciális előkészítésének" nyomait fedezte fel.

Spicer egyúttal aláhúzta: ha Damaszkusz ismét tömegpusztító fegyvert vet be, azért kemény árat kell majd fizetnie. Legutóbb, az áprilisi szarintámadás után Donald Trump amerikai elnök manőverező robotrepülőgépekkel rendelt el csapásmérést szíriai katonai létesítményekre.