2024. március 28., csütörtök

Hollandia is felelős Srebrenicáért

206 holland katona fejenként 22 ezer eurónyi fájdalomdíjat követel a holland kormánytól

A hágai Fellebbviteli Bíróság másodfokú és jogerős döntésének értelmében Hollandia kormánya részben felelőssé tehető 300, Srebrenicában meggyilkolt boszniai muzulmán haláláért. A holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a férfiakat a szerb erőknek, amelyek 1995 júliusában mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiúgyermeket mészároltak le.

Gepke Dulek, a bírói tanács elnöke kijelentette: az átadással „megfosztották a menedéket kereső boszniai férfiakat a túlélés esélyétől”. Hollandia törvényellenesen járt el, szögezte le a bíró.

– A ENSZ holland békefenntartói megkönnyítették a boszniai szerbek számára a muszlim férfiak és fiúgyermekek elkülönítését a többi polgártól. Tudniuk kellett volna, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a szerb erők embertelenül bánnak az elkülönítettekkel, vagy likvidálják őket – indokolta a bírói tanács döntését Dulek.

A jogerős ítélettel megerősítették az ügyben első fokon eljáró holland bíróság 2014-ben meghozott döntését, amely már kimondta a holland kormány és békefenntartó erők részleges felelősségének tényét. A bíróság akkor is arra a megállapításra jutott, hogy a holland békefenntartó erőknek tudniuk kellett volna, ha kiadják azokat a muszlim férfiakat és fiúgyermekeket, akik Potočariban kerestek menedéket, a szerb katonák meggyilkolják őket. Az elsőfokú ítéletre Hollandia kormánya fellebbezett, azzal érvelvén, hogy a katonák nem tudhatták, hogy a szerb erők meggyilkolják a kiadott férfiakat. Az elsőfokú és a másodfokú ítélet is rendkívüli, tekintettel az ENSZ szolgálatában állók mentelmi jogára.

A francia AFP hírügynökség értesülései szerint az 1995-ben Srebrenicában szolgálatot teljesítő holland katonák közül 206-an pert kívánnak indítani a holland kormány ellen, így követelve kártérítést, amiért továbbra is „kénytelenek elviselni a szóban forgó ügy következményeit”. A katonák jogi képviselőjének elmondása szerint személyenként 22 ezer euró kártérítést követelnek. Mind a 206-an egyetértenek azzal kapcsolatban, hogy meghurcoltatásukért és a Srebrenicában átéltekért, illetve történtekért a holland védelmi minisztérium a felelős.

Hollandia védelmi minisztere tavaly elismerte, a Srebrenicába vezényelt alakulat nem rendelkezett sem a megfelelő felszereléssel, sem a szükséges információkkal, így nem tudták elvégezni a rájuk bízott feladatot.