2024. március 28., csütörtök

Megtartani az identitást

A Magyar Konyha Napja Titelen

A titeli Magyar Művelődési Központ szervezésében – hagyományteremtő célból – szombaton először tartották meg a Magyar Konyha Napját. A résztvevők magyaros ételek főzésében mérték össze tudásukat, ezenkívül kézműves-kiállítás és termékbemutató is volt.

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápoló egyesület csapata

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápoló egyesület csapata

A rendezvényt a Tisza partján tartották meg

A rendezvényt a Tisza partján tartották meg

Kézműves-kiállítás és termékbemutató is volt

Kézműves-kiállítás és termékbemutató is volt

Titel festői szépségű dél-bácskai település a Tisza jobb partján, alig néhány kilométerre a folyónak a Dunába torkolásától. A városkával szemben ömlik a Béga vize a Tiszába. Négy és félezer lakosa van, közülük négyszázan magyarnak vallják magukat. Sajnos már sokan otthon sem beszélnek az anyanyelvükön. Csak néhány családban hallani magyar szót. A településen több mint négy évtizede nincs magyar nyelvű oktatás. Másfél évvel ezelőtt megalakult a Magyar Művelődési Központ. Ahogy Latinkić Magda, a központ elnöke mondja, egyre többen csatlakoznak hozzájuk, és már több mint 180 tagjuk van. Székházuk is van, amelyben különféle rendezvényekkel próbálják egybetartani a magyar közösséget.

Dragan Božić polgármester szerint a Magyar Konyha Napjának megszervezése is az itt élő magyarság tenni akarását mutatja.

– A Titelen élők évtizedek óta tartó, hagyományosan jó egymás közti viszonya elég indok arra, hogy az idén meghívjuk kedves vendégeinket egész Szerbiából és Magyarországról, jövőre pedig más nemzeti közösségek képviselőit Szlovákiából, Csehországból vagy például a Duna menti svábok képviselőit és másokat is – mondja a polgármester. 

A dél-bánáti Székelykevén az idén 11. alkalommal szervezik meg a Magyar Konyha Napját. Ők is eljöttek Titelre, hogy megosszák tapasztalataikat a házigazdákkal. 

– A szórványban szerintem nagyon fontos, hogy azok a települések, ahol még magyarok élnek, összefogjanak és szervezzenek olyan jellegű rendezvényeket, amelyeken össze tudják gyűjteni a környék településeiről a magyarokat, hogy megpróbáljunk megmaradni ezen a helyen – mondja Magyar Ede, a székelykevei Petőfi Sándor ME képviselője. 

A rendezvény vendégei között volt Hajnal Jenő, aki a Magyar Nemzeti Tanács támogatásáról biztosította a titeli magyar közösséget.

– Itt, ahol három folyó találkozik egymással, ahol a történelmi Magyarország egyik nagyon fontos végvára volt, itt a titeli magyarság iskola nélkül, óvoda nélkül megpróbálja megtartani az identitását, azt a hitét, azt az erejét, amelyről ez a város is árulkodik. Az ember azt látja, azt tapasztalja, hogy az emberek a legnagyobb megpróbáltatások ellenére sem akarnak lemondani arról, hogy magyarnak vallják magukat. Itt a környék településeivel együtt majd ezer magyar ember él. Azzal a felelősséggel érkezik ide az ember az MNT elnökeként, hogy miben tudna segíteni nekik. Mindabban, ami megerősíti őket magyar nyelvükben, magyar eszmélésükben, és abban az értékőrzésben, amelyet Titel mint a magyarok egyik fontos, jelentős Tisza-parti városa jelenthet valamennyiünk számára – nyilatkozta Hajnal Jenő.

Titelen már csak az idősebbek beszélnek magyarul. Sok a vegyes házasság. Az állampolgárság felvételének a lehetősége azonban felkeltette a magyar nyelv iránti érdeklődést. A településen magyar nyelvoktatás folyik.

A törökbecsei Jókai Mór MME csapata is főzött

A törökbecsei Jókai Mór MME csapata is főzött

Magyaros ételeket főztek a Tisza partján

Magyaros ételeket főztek a Tisza partján

Itt árulták a magyar aprósüteményeket

Itt árulták a magyar aprósüteményeket

Fől a székelykevei sertéspörkölt

Fől a székelykevei sertéspörkölt

Tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását

Tizenhat főzőcsapat mérte össze tudását