2024. április 23., kedd

Külföldi beruházókra vár a szerb hadiipar

Megnyílt a Partner 2017 elnevezésű kiállítás – Aleksandar Vučić magasabb nyugdíjakat és béreket ígér az év végéig

Nyitott a lehetőség a külföldi beruházók előtt, a védelmi minisztérium ugyanis olyan törvénymódosításokat készített elő, amelyek lehetővé teszik a befektetőknek, hogy a hazai hadiipar fejlesztésében is részt vállaljanak, s legfeljebb 49 százalékos részesedésre is szert tegyenek, közölte ma Aleksandar Vučić államfő a belgrádi Partner 2017 elnevezésű hadiipari kiállítás megnyitásakor. Mint mondta, ezek a törvénymódosítások lehetővé tehetik a „külföldi tudás és pénz beáramlását” Szerbiába, továbbá azt, hogy a hazai fegyvergyárak a gazdaság motorjaivá váljanak és az eddiginél sokkal jelentősebb mértékben vegyenek részt a bruttó hazai termék (GDP) növekedésében.

Partner 2017 (Fotó: Beta)

Partner 2017 (Fotó: Beta)

– A védelmi minisztérium által kezdeményezett jogszabály-módosítások nem számítanak meglepetésnek, az állam hosszabb ideje dolgozik azon, hogy megtegye a megfelelő előkészületeket a hazai fegyveripar erősödése érdekében. Ebből a célból költött el az ország 2014 és 2016 között 126 millió eurót a már létező gyárak kapacitásainak bővítésére, valamint újabb üzemek létrehozására – magyarázta a köztársasági elnök.

Mint közölte, csak az idén eddig 50 millió eurót fordított Szerbia a katonai szempontból fontos gyárak támogatására, s ehhez még hozzá kell adni azt a pénzt is, amit e gyárak saját erőforrásaikat kihasználva ruháztak be az ipar erősítése érdekében – jelentős előrelépésről van az elnök szerint szó. Vučić beharangozta: további befektetések várhatók a hadiipari termékek javításával foglalkozó szektoron belül, de frissíteni kell a foglalkoztatottak állományát is, fiatal szakértelemre lenne szükség az ágazaton belül, mindenekelőtt az elektrotechnikai szaktudással rendelkezők körében.

Magáról a kiállításról szólva az államelnök elmondta, hogy a Partner 2017-en bemutatják a hazai fejlesztésű 285 kilométeres hatótávolságú Šumadija rakétarendszert, a Nora önjáró löveg továbbfejlesztett verzióját és egyéb szerb hadiipari termékeket.

 PALMA DÖNTÉSE KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁR

A kiállítás megnyitása során Aleksandar Vučić nem kerülhette meg a kormányalakítással kapcsolatos újságírói kérdéseket sem. Mint közölte, nem voltak semmilyen fenntartásai a kormány leendő összetételével kapcsolatosan, s tudta, kiket fog miniszteri tisztségre javasolni Ana Brnabić kormányalakító, hiszen a legnagyobb kormánypárt vezetői tisztségét tölti be, így tájékoztatta őt a leendő kormányfő erről. A kormányt tulajdonképpen már „előre megalakították”, jelentette ki, s később csak apróbb változtatásokat eszközöltek. A kormányalakítóra és leendő miniszterelnökre akként tekint, mint a pénzügyi egyensúly fenntartásáért felelős személyre Szerbiában, jelezte egyik elvárását Vučić.

Arra a bejelentésre reagálva, hogy Dragan Marković Palma nem fogja támogatni a kormányfő és a miniszterek megválasztását, az államfő elmondta, érti, hogy mindenkinek jogában áll olyan politikát folytatni, amilyent csak akar, hozzátette azonban, hogy tudni kell, a politikai döntések következményekkel is járnak. Nem lehet valaki csupán népszerű és haszonélvező, ha nem osztozik a nehéz döntéseknek a meghozásában, fűzte hozzá kommentárját.

Megelégedettséggel nyugtázta, hogy hiány helyett többlettel számol az államkassza, s az előttünk álló nehéz feladatok egyikeként beszélt az állami vállalatok átalakításáról. Úgy vélekedett, hogy az év végéig növelni tudják majd a nyugdíjakat és a béreket, de a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) erről még tárgyalni fognak.

NEM VOLT AMERIKAI NYOMÁSGYAKORLÁS

Az államfő ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy egyes országok nagykövetségeiről nyomást próbáltak volna gyakorolni rá azért, hogy elálljon Aleksandar Vulin védelmi miniszterré történő kinevezésétől. Hozzátette, ha létezett volna efféle nyomásgyakorlás, akkor sem tett volna eleget a követeléseknek.

Egyes napilapok arról cikkeztek, hogy az Egyesült Államok ellenezte Vulin kinevezését. Zoran Đorđević eddigi védelmi tárcavezető megerősítette, hogy Brnabić kormányában már foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszteri tisztségben dolgozik. Elsősorban gazdasági jellegű kérdésekkel lesz elfoglalva e területen belül, mondta Đorđević.

Nyitókép: Partner 2017 (Fotó: Beta)