2024. április 25., csütörtök

Az előző kormány nyomvonalán

Ana Brnabić várhatóan szerdán ismerteti kormányfői programját

Amíg a parlamentben a képviselők a minisztériumról szóló törvényről vitatkoznak, addig Ana Brnabić kormányfőjelölt a saját expozéját írja. Ennek ismertetésére várhatóan a hét közepén, tervek szerint már szerdán sor kerül. A parlamenti képviselők csak ezt követően szavazhatnak az új kormány összetételéről is. Brnabić köxölte, hogy a kormányfői programja számos fontos üzenetet tartalmaz a polgárok számára.

Ana Brnabić: A polgároknak az a fontos, hogy ki hogyan végzi a munkáját (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: A polgároknak az a fontos, hogy ki hogyan végzi a munkáját (Fotó: Beta)

Ana Brnabić bejelentése szerint az új kormány minden téren követni fogja az előző kormány munkáját. Alapvető célja az eddig elért eredmények fenntarthatóságának biztosítása.

SZERBIA NINCS BEZÁRKÓZVA

A kormányfőjelölt úgy véli, szükség van a kormányfő és az államfő közötti jó koordinációra, hiszen ez az ország érdekeit szolgálja. Szerinte igazából az érdemelne bírálatot, ha munkája során nem konzultálna az államfővel, hiszen Vučić vezette a kormányt az elmúlt három évben. Hozzáfűzte, Szerbia nincs bezárkózva, a polgároknak az a fontos, hogy ki hogyan végzi a munkáját. Rámutatott, azok a pozitív hangvételű újságcikkek, amelyek a világsajtóban jelentek meg arról, kit jelölt Aleksandar Vučić kormányfőnek, nemcsak az ország imázsát emelik, hanem arra is rámutatnak, hogy Szerbia nem homofób ország.

– Az eddiginél több energiával fogok dolgozni – ígérte Brnabić a Pink televízióban való szereplésekor. Mint mondta, sokkal igényesebben szeretné végezni a munkáját, és amit a parlament bizalmat szavaz neki, ismertetni fogja kormánya első 100 napjának terveit.

– A polgárok számíthatnak arra, hogy teljes odaadással, becsülettel és bátorsággal fogom végezni a munkámat – emelte ki a kormányfőjelölt, majd kijelentette, nem kíván a médiumok negatív kommentárjaival foglalkozni, amelyek kisebbségi, azaz horvát származására és szexuális irányultságára vonatkoznak, hanem igyekszik a munkájára koncentrálni, és kihasználni azt a lehetőséget, amit kap, hogy tegyen az ország érdekében. Kiemelte, fel kellett ismernie a felelősségét, és elfogadni, hogy tenni tudjon a polgárok életminőségének javítása érdekében.

SZORGALMASAN ÉS BÁTRAN

A televíziós vendégszereplése során kiemelte, nem kíván változtatni az ország külpolitikáján, vagyis továbbra is Szerbia EU-s felzárkózásán munkálkodik, de egyiedejűleg fenn szeretné tartani az eddigi jó viszonyokat Oroszországgal, az Egyesült Arab Emírségekkel és Kínával is, és mindent megtesz azért is, hogy megóvja Szerbia integritását. Tevékenysége fókuszában az áll, hogy megvédje Szerbia érdekeit, amelynek középpontjában az EU-csatlakozás áll.

Elemezve, milyen felelősséget vállal magára, rámutatott, Aleksandar Vučićtól teli kasszával, rendezett és stabil közjavakkal veszi majd át a kormányt, így bátran fogja folytatni a megkezdett reformokat.

Hozzátette, a kormánytól ő is elvárja majd, hogy szorgalmasan és fegyelmezetten tegyen eleget a munkafeladatainak, de mindenekelőtt a csapatmunkára számít.

– Bármilyen kritika is ér majd, kész vagyok válaszolni. Készen állok arra, hogy a parlament elé álljak. Abban reménykedem, hogy a jelenlegi kormány folyamatosságának megtartásáról és az elért eredményekről fogunk beszélni, és ha bármi kapcsán vita alakulna ki, megpróbálok észszerű választ adni. Konstruktív vitára számítok – emelte ki Brnabić a következő napok eseményeire utalva.

Aleksandar Vučić államfő múlt heti bejelentése, hogy Ana Brnabićot jelöli kormányfőnek, megosztotta a szerbiai de a külföldi politikai élet képviselőit is. A New York Times azt emelte ki, hogy Brnabić lehetne az első női kormányfő, aki egyben az LGBT közösség tagja. Ezzel a választással Vučićnak sikerülne lecsendesítenie az európai aggodalmakat.

Mint arra a New York Times rámutat, azzal, hogy a politikum lehetővé teszi, hogy Brnabić eleget tegyen a felhatalmazásoknak és vezetheti majd Szerbia kormányát, komoly üzenetet küld Szerbia és az egész világ felé: eljött az ideje annak, hogy a hátunk mögött hagyjunk minden előítéletet. Ezt a célt egyedül csak az kompromittálhatja, ha Brnabićot Vučić eszközként használja majd fel ambícióinak végrehajtásában – értékelik.