2024. március 28., csütörtök
IMF-TÁRGYALÁSOK

Bér- és nyugdíjemelésről nem beszélgetnek

Tegnap megkezdte hivatalos belgrádi tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) James Roaf vezette küldöttsége. Kettős feladattal érkezett Szerbiába a nemzetközi pénzintézet delegációja: egyrészt, hogy áttekintse az ország pillanatnyi gazdasági helyzetét, másrészt, hogy megejtse az 1,2 milliárd euró értékű, hároméves készenléti hitelszerződés soron levő, hetedik felülvizsgálatát.

Szerbia küldöttségét Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezette (Fotó: Beta)

Szerbia küldöttségét Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezette (Fotó: Beta)

A plenáris ülésen tegnap Szerbia küldöttségét Jorgovanka Tabaković bankkormányzó vezette, aki az országot képviseli a Valutaalapban. A megbeszéléseken részt vett Dušan Vujović pénzügyminiszter és Goran Knežević, a gazdasági tárca vezetője, valamint a munkatársak.

Az IMF belgrádi tárgyalásai kapcsán Ivica Dačić megbízott kormányfő újságíróknak kijelentette: azok tárgyalnak egy héten át a nemzetközi pénzintézet delegációjával, akik eddig is részt vettek a megbeszéléseken. A továbbiakban az új kormányfő és kabinetje is részese lesz a tárgyalásoknak.

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségvezetője a plenáris tárgyalások előtt megállapította, hogy Szerbia gazdasága növekszik, de ütemesebben kellene növekednie. A pénzintézet is azon fáradozik, hogy felgyorsítsa a növekedést. Roaf megismételte: most nincs terítéken a bérek és nyugdíjak emelése, erről csupán a következő látogatás során, az év vége táján lesz szó, amikor a jövő évi költségvetés lesz a téma.

Ezúttal a két és fél évvel ezelőtt megbeszélt program végrehajtására összpontosítanak, és a legégetőbb teendőkről folytatnak eszmecserét. Külön figyelmet szentelnek a szerkezeti reformoknak, amelyek új munkahelyek megnyitásához vezetnek, és fenntartható, ütemes gazdasági fejlődést eredményeznek.

Nebojša Savić, a Szerb Nemzeti Bank kormányzói tanácsának elnöke a hivatalos megbeszélések előtt úgy nyilatkozott, hogy az utóbbi két és fél évben a Valutaalap egyik legsikeresebb programját hajtották végre, és ennek a zárórésze van most napirenden. Szerbia számára az a legfontosabb, hogy sikerült elérni egy pénzügyi stabilitást, amely gyakorlatilag a program kezdete óta tart.

A Szerbiai Villanygazdaság, a Srbijagas és a Szerbiai Vasutak átszervezéséről Savićnak az a véleménye, hogy ez az egyik legnehezebb, legösszetettebb feladat, amelyet fokozatosan kell végrehajtani. A Valutaalap szakértői értékelik a Szerbiai Vasutak Közvállalatnál eddig végrehajtott változtatásokat, a villanygazdaság problémájának megoldása viszont nagyon nehéz lesz, mivel ennek gazdasági, pénzügyi, politikai és – mondhatni – szakszervezeti vetülete is van.

Savić is megerősítette, hogy most bér- meg nyugdíjemelésről nem beszélgetnek. Szerinte először eredményt kell felmutatni, s csupán annak tükrében lehet majd gondolkodni a járandóságok növeléséről. Mint fogalmazott, az a gond, hogy „a múltban túl sokat költöttünk, most azonban megérkeztek a számlák, és az adósságot törleszteni kell”. A kormányzói tanács elnökének az a véleménye, hogy ha februárban lejár a készenléti hitelszerződés, újabbra lesz szüksége az országnak, éppen azért, hogy folytatni tudják a megkezdett reformokat.