2024. április 25., csütörtök

Festival Mađarskih Pozorišta u Kišvaradu

U subotu su dodeljena priznanja na Festivalu Mađarskih Pozorišta u Kišvaradu. Ministarstvo Ljudskih resursa je glumcu Atili Giricu, članu Novosadskog pozorišta, dodelio priznanje za životno delo.
Ovo priznanje je dodeljeno takođe i Pozorištu „Deže Kostolanji“ iz Subotice i „Čiki Dergelj“ Državnom mađarskom pozorištu iz Temišvara za muzičke efekte. Priznanje gradonačelnika Kišvarada je dobila Timea Lerinc, glumica iz Sente.
Smotra prekograničnih pozorišta je počela 16. ovog meseca. Ove godine zbog arheoloških iskopavanja, nije održana svečanost na starom mestu, već je premeštena u ,,Fővárosi Nagycirkusz” pozorište u Bekeščabi. Pored toga predstave su se davale još u Rakoci Studiju i u Kući Umetnika, a jednu produkciju su u Debrecenu postavili na binu. Publika je mogla pogledati 23 produkcije.
Na ovoj manifestaciji dodeljeno je više priznanja, za najbolju predstavu Pozorište „Tamaši Aron“ iz Šepšisentđerđa za predstavu Liliom, a nagradu publike je dobilo pozorište „Erkenj Ištvan“ iz Beregsasa za predstavu Tóték.