2024. április 24., szerda

Razvoj vrtića u Vojvodini

Mađarska vlada sa 500 miliona forinti poržava naše vrtiće

Vojvođani će biti deo programa razvoja vrtića u skolpu Mađarske vlade u Karpatskom basenu.

A napokban kezdődik a padlócsere a nagykikindai óvodában

A napokban kezdődik a padlócsere a nagykikindai óvodában

Ovo se sastoji iz dva dela, jednim delom će reformatska crkva organizovati svoje razvojne programe, a s druge strane Mađarski nacionalni savet će pokušati da stvori mogućnosti za pohađanje celodnevnog boravka mađarskoj deci. Planiramo otvaranje šest vrtića, u Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Jermenovcima, Skorenovcu i Maradiku. Ove vrtiće, sa izuzetkom u Maradiku, želimo da renoviramo u sklopu postojećih državnih vrtića, gde ćemo modernizovati podove, stolariju i grajanje. U ove objekte ćemo postaviti Mađarski kutak, kao i nove igračke a ono što je najvažnije želimo da sagradimo i igrališta. Takođe je u planu da se nabavi po jedan mini-bus, kako bi dovozili decu u vrtić iz okolnine. Pored ovih vrtića, planiramo da renoviramo i vrtiće kojima je to zaista neophodno, kao i zapošljavanje vaspitačica i dadilja kao ispomoć. Ovaj plan bi želeli da sprovedemo u Vršcu, Srbobranu kao i brojnim drugim vrtićima kojima je pomoć neophodna, pre svega u vrtićima u Sajanu, Novom Kneževcu, Banatskom Aranđelovu. Želimo da poboljšamo uslove u vrtićima za mađarsku decu. Planiramo da uredimo po jedan mađarski kutak u svakom vrtiću gde se nastava odvija na mađarskom jeziku. Postavićemo sto dvadeset ovakvih mađarskih kutaka sa mnogo igračaka, kao i 50 eurokonform igrališta. Tamo gde ima najviše mađarske dece, u Horgošu, Senti, Čantaviru, Mužlji, želimo da postavimo i sportske terene. Oni će biti prekriveni UV-mrežom, 7 sa 14 metara, u skladu sa najsavremenijim standardima, pogodnim za sport. U saradnji sa crkvom, ova podrška iznosi 500 miliona forinti, od kojih je naš deo oko 360 miliona forinti- rekao je Jene Hajnal, predsednik MNS-a.

Bela Halas, episkop reformatske crkve u Srbiji, rekao je da vrtići rade u pet mesta, tačnije rečeno samo u Staroj Moravici postoji zvanično priznata predškolska ustanova, ali bi uz pomoć Mađarske donacije hteli da i vrtići u ostalim mestima postanu zvanični, u Debeljači, Maradiku, Pačiru i Pančevu.

- Svaki od ovih vrtića radi u sklopu crkve, ali da bi oni zvanično radili svaka zgrada mora da ispuni određene standarde, tako da je potrebno da se zgrada adekvatno adaptira- rekao je episkop.