2024. április 25., csütörtök

Nagyobb energiahatékonyság az iskolában is

Felújítási munkálatok a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában – Ötvenkilenc sikeres kisérettségiző az intézményben

A topolyai Nikola Tesla Általános Iskolának a 2016/2017-es tanévben 528 tanulója volt. A tanév vége felé a diákok és a járókelők is megfigyelhették, hogy nagy munkálatok vették kezdetüket az épület külső részén. A részleteket Vlade Grbić, az iskola igazgatója mondta el lapunknak:

– A beruházás az iskola energiafelhasználása szempontjából fontos. A munkálatok június hatodikán kezdődtek az intézmény utca felőli részének hőszigetelésével, és pillanatnyilag ez folytatódik, sőt az iskolaév befejeztével a munkálatok még intenzívebbek. A beruházásnak köszönhetően az épület teljes hőszigetelését elvégzik 10 centiméter átmérőjű üveggyapottal. Emellett azokat a nyílászárókat is kicseréljük, amelyeket az előző években még nem cseréltünk ki PVC-keretekre, ilyen a folyosón, a könyvtárnál és a tornatermen van. A harmadik emeleti termeket, tehát a tetőtér alatt lévő termeket teljesen felújítjuk, átfestjük őket, és természetesen máshol is, ahol szükséges, el fogjuk végezni a meszelést. Emellett a földszinten a mozgáskorlátozottak részére kialakítunk egy illemhelyet, és minden esély megvan arra, hogy felújítsuk, kijavítsuk az iskola tetőszerkezetét is – fogalmazott Grbić, aki azt is elmondta, hogy a munkálatok kivitelezője a belgrádi PMC Inženjering cég, míg pillanatnyilag az alvállalkozó, a Gradnja Mont cég munkásai dolgoznak az épületen. A munkálatok a tervek szerint július végén, augusztus elején fejeződnek be, tehát mindenképpen az új iskolaév kezdete előtt.
– Az állami közberuházási hivatal pályázatán nagyobb összeget sikerült nyernünk erre a beruházásra. Véleményem szerint az utóbbi évtizedekben Topolyára nem érkezett ekkora összeg, pláne nem az iskolák részére. Mindebben nagy segítséget kaptunk a helyi önkormányzattól is, amely felkarolta az ügyet, és persze az iskola dolgozói is kivették a részüket belőle, hisz az ötlet belülről ered. Az elnyert pénzösszeg megközelítőleg 30 millió dinár, de ez alkalomadtán növekedhet is, hisz további munkálatokra is vannak terveink – tudtuk meg az igazgatótól.
– A szigetelésnek köszönhetően sokat spórolhatunk a fűtésen. A körülbelül 15 évvel ezelőtt elvégzett nyílászárócserének köszönhetően évente 20 tonnával kevesebb fűtőolajat használunk el, mint azelőtt, és ha ezt is befejezzük, feltételezéseim szerint további 15 tonnával kevesebbet fogyasztunk. A község is spórol ezzel, hisz ők fedezik a fűtési költségeket, ami az előző években 6,5 millió dinárt tett ki. Nagy nyereség ez a topolyai községnek, főleg, ha azt nézzük, hogy a munkálatokat teljes egészében az állam finanszírozza. Az iskolánk eddig is tiszta és rendezett volt, de bízom benne, hogy szeptemberben még jobb feltételek között várhatjuk a diákokat – hallhattuk Vlade Grbićtől.
A most végződő tanévben az iskolának 59 nyolcadikos diákja volt. Az igazgató elmondása szerint rendkívül jó generációról van szó, hisz közülük 14 Vuk-díjas, és további 15 tanuló végzett kitűnő tanulmányi eredménnyel, valamint több olyan diák is volt, aki pluszpontokkal rendelkezik, annak köszönhetően, hogy községi, körzeti és köztársasági versenyen is helytállt. Grbić szerint a kisérettségin elért eredmények is kiválóak, és habár még nem összegezték az eredményeket, reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az idén is a község legjobbjai között vannak, és minden ballagónak sikerül beiratkoznia a kiszemelt szakra.