2024. április 25., csütörtök

Elektronikus vízórák tizennyolcezer háztartásban

A nagybecskereki háztartásokban megkezdődött a vízórák cseréje, ennek köszönhetően úgynevezett „okos hálózatot” kap a bánáti város. Az elektronikus mérőműszereket ugyanis szoftverrel működtetik, és távirányítással lehet majd elvégezni a fogyasztás-ellenőrzést, illetve az óra leolvasását.

A beruházáshoz szükséges anyagi fedezetről (százmillió dinárról) a nagybecskereki Városi Vízművek közvállalat saját eszközeiből gondoskodott, a közbeszerzési eljárás során pedig a zimonyi INSA céggel kötöttek szerződést. Az első elektronikus vízórák beszerelése már elkezdődött a Gradnulica helyi közösségben. Az első napon mintegy száz vízórát cseréltek le.
Ha minden a tervek szerint halad, akkor a következő egy év alatt újra váltják a vízórát mind a 18 ezer nagybecskereki háztartásban. Közben pedig újabb közbeszerzési pályázatot írnak ki a környező falvak háztartásai részére.
Mint ahogy Siniša Gajin, a Városi Vízművek szóvivője elmondta, párhuzamosan az új vízórák elhelyezésével készül a számítógépes rendszer, amelynek köszönhetően majd le lehet olvasni az elektronikus vízórákat. Ennek keretében pedig egyes városrészek számára adatgyűjtő központokat is létrehoznak. A vízművek dolgozói ellenőrizhetik a vízórákat anélkül, hogy bemennének a házakba. Az új óraleolvasási módszernek nagy jelentősége van, és hasznuk lesz belőle mind a lakosoknak, mind a közvállalatnak. A legfontosabb ebben az, hogy távirányítással gyors és pontos ellenőrzést végezhetnek, elkerülve az emberi hibát, és persze munkaerőben is takarékoskodhatnak. Másrészt az esetleges hibákat és a hálózati vízveszteséget is könnyebb lesz felfedezni. Ami talán a legfontosabb, mindez a fogyasztók számára nem kerül semmibe.
Közben Nagybecskereken folyamatban van a víztisztító berendezés próbaüzemeltetése. Az illetékesek szerint a hálózati víznek a mintegy 30 százaléka már meg van tisztítva. A tervek szerint másfél hónap múlva, a megfelelő ellenőrzések után hivatalosan is üzembe helyezik a víztisztítót.