2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsa kész a fesztiválra!

Új helyszínen, kibővült tartalmakkal dübörög a Kanizsa Feszt

A Tisza-partról az újjáépített vásártérre költözik idén a magyarkanizsaiak fesztiválja, az ötödik Kanizsa Feszt, amely idén június 28-ától július 2-áig tart majd. A nem csak fiatalokat megszólító fesztivál számos délutáni programmal is várja az érdeklődőket. Egészen a legapróbbaktól az idősig mindenki megtalálhatja a neki tetsző kikapcsolódást.
Hogy miért választottak új helyszínt, milyen programokat kínálnak, erről Forró Lajos fő szervező számolt be.
– A helyszínváltoztatás fő oka, hogy a fesztivál szempontjából sokkal átláthatóbb, jobb és egyenletesebb terület a vásártér, amelyet nem is olyan régen teljes egészében felújítottak, infrastrukturálisan is megfelelőbb. Több tekintetben is megnyugvás a vásártér, hiszen a Tisza közelsége azért némi aggodalomra adott okot. Hogy a vásártérre költöztethettük a fesztivált, abban nagy szerepe volt a városnak, amely szívén viseli rendezvényünk ügyét. Ám úgy vélem, nem kizárólag a helyszín határozza meg a rendezvény sikerességét, hanem a programok is.
– Milyen újítások lesznek a programok terén?
– Az idén a legerősebb a programunk. A tavaly bevezetett vetélkedőket megtartottuk, és nagyon remélem, hogy be tudjuk vonni a fiatalokat egy játékos, sportos időtöltésbe, ötfős csapatok jelentkezését vártuk. Ők négy napon keresztül versengenek majd, és ez a nézőknek is érdekes lesz. Várhatóan felvidéki csapat is érkezik, itt is látható a bővülés. A másik nagyon fontos programunk a szabadegyetem, ahová neves előadókat hívtunk. Idén ennek megszervezésében a VaMaDiSz volt segítségünkre. Pénteken és szombaton 11-től 17 óráig annyi minden lesz, hogy a fiatalok nem győzik kapkodni a fejüket: vitaest az itthon maradásról, beszélgetés a Press Szó és a Budapest Retour munkatársaival, könyvekről való diskurálás pénteken, szombaton a Nők a tudományban, a Rubik-kocka-kirakó robot, A siker titka című előadásokra is be lehet ülni, és mindkét nap bemutatkozik a VaMaDiSz. A szabadegyetem előadásaira nincs belépő. Minden évben van Hungaricum utcánk, idén pedig felkértük a szerb felet is, hogy mutatkozzon be. Kerekasztal-beszélgetéseink is lesznek többek között a médiával kapcsolatban, ezekben Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és a Felvidékről Pető Attila működik közre, és tervezünk egy művészetit is, Andrási Attila részvételével. Szombaton gyereknapot szervezünk, ahová a legkisebbeket várjuk, és ott is lehet őket hagyni, ugyanis önkéntes fiataljaink ügyelnek rájuk, míg a szülők például meghallgathatják az előadásokat. A Dobó Tihamér-rajzversenyt is megszervezzük, így is méltó emléket állítva városunk művészének. Íjászat, lovaglás és roncsderbi is lesz, és természetesen civil szervezetek is képviseltetik magukat.
– A fesztiválok csúcspontjai általában a zenei produkciók. Kiket láthatunk, illetve milyen zenei vonalat képviselnek majd a fellépők a Kanizsa Feszten?
– Zenei skálánkról is elmondható, hogy sokkal szélesebb lesz, mint eddig. Szerdán, a nulladik napon két előadónk lesz, DJ Leenard és Djomla. A csütörtök a rockról szól: fellép a Road, a Sequence, Svédországból a The Emboided, a Sammas. Csak egy nap a rocké, mivel eddig nem mutattak a rockerek nagy hajlandóságot. Ugyanezen a napon Peat Junior, Sheela, Joer, Maxy, Cinó teremtik meg a nyár legnagyobb retró buliját a kisszínpadon. Péntek a legerősebb napunk, ekkor lép fel a Wellhello, az Ocho Macho, a Luna. Mindemellett a kisszínpadon a technóé a főszerep: Vladimir Aćić, Ana RS, TKNO fog osztatlan sikert aratni a fiatalok körében. Szombaton a több előadó kevesebb ideig elgondolás érvényesül Molnár Bé, Edo Denova, Joer Jr. részvételével, és lesz egy rapbuli is: Farkasok, Essemm, RKA. A kis- és a nagyszínpad programjai természetesen nem ütik egymást.
– Nem elhanyagolható tényező az árfekvés sem. Mennyibe kerülnek a jegyek?
– A hetijegy 1700 dinár. Szerdára és csütörtökre 500, a péntekre és szombatra szóló belépő pedig 600 dinárért vásárolható meg. Nekünk az a fontos, hogy mindenki találjon valamit a Kanizsa Fesztben, ami neki tetszik – mondta el Forró Lajos végszóként.