2024. április 25., csütörtök
SZENTTAMÁS

Állnak az állványok a szenttamási templomnál

Megkezdődtek szerdán a szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása templom külső festésének előkészületei.

Szerdán délelőtt a csőállásokat szerelték össze (Fotó: Paraczky László)

Szerdán délelőtt a csőállásokat szerelték össze (Fotó: Paraczky László)

Mint lapunk már hírül adta, májusban az önkormányzat egymillió dinárt hagyott jóvá a katolikus egyháznak, amelyből a templom elejét, továbbá az alap szigetelésénél újravakolt felületeket festik át. A munkálatok kivitelezője a kúlai Blaško vállalat.
Szerdán délelőtt a csőállások összeszerelése és azok biztosítása volt folyamatban, csütörtökön és pénteken pedig a templom elejének a javítása, majd festése kezdődik. A helyszínen járva Szokola Lajos, egyházközségi képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi Nyugdíjas Fórumának elnöke elmondta, miután lezajlott a közbeszerzési pályázat, Brasnyó Nándor képviselővel és a vállalat képviselőjével megbeszélték a templom festésének részleteit.
‒ A templom elejét csak a torony aljáig javítják és festik, vagyis a tornyot nem festik be. Ugyancsak megbeszéltük, hogy a Szűz Mária-szobrot, illetve a másik oldalon lévő keresztet is teljesen rendbe teszik és befestik. Ugyancsak átfestésre került a templom falainak szigetelését követően az összes újravakolt rész, tehát a templom két oldalán és a mögötte lévő rész is mintegy egy méter magasságban ‒ magyarázta beszélgetőtársunk.
Mint mondta, a pénz sajnos nem elegendő, hogy a mesterek a belső falakat is átfessék, pedig arra is nagy szükség lenne, mert a felszívódott nedvesség sajnos nagy nyomokat hagyott rajtuk. A néhány évvel ezelőtt végzett szigetelés tökéletes, viszont az alatta és a felette lévő vakolás több helyen összeér, ami a nem szakszerűen elvégzett munkára utal. Erre a festésnél külön odafigyelnek majd.
A tavalyi templombúcsú alkalmával a Vajdasági Magyar Szövetség szenttamási alapszervezetének vezetői és községi képviselői három új padot is ígértek az egyháznak. Ezek a padok szerdán délelőtt érkeztek meg a templomudvarba. Kettőt a Szűz Mária-barlang mellett, egyet pedig a hittanterem előtt szereltek össze a mesterek, így összesen öt pad áll a hívek és a templomot látogatók rendelkezésére.