2024. március 28., csütörtök
TENISZ

A serlegre még várni kell

Györe László ismét döntőt játszhatott egy challengeren, de újra trófea nélkül maradt. Miután pénteken kiváló játékkal fordított Roberto Carballes ellen, szombaton, bár adódott alkalma, ugyanez már nem sikerült a német Cedrik-Marcel Stebével szemben. Jelenleg az a legfontosabb, hogy Györe valójában folyamatosan jól teniszezik, zsinórban két döntőt vívott, megvédte a tavalyi pontokat, s csak egy igazán kiugró eredményre van szüksége, hogy hamarosan ott legyen az első száz határán.

Stebe ellen, mint ahogy a teljes héten, Györét nem szolgálta az adogatás. Most is hat kettős hibával segítette a németet, viszont a kilenc breaklabdából csak egyet értékesített. Mindkét játszmában a 3. játék döntött. Györe előbb három labdamenettel maradhatott volna versenyben, a második játszmában pedig négy labdája volt a 3:0-s vezetésért, majd még egy az 5:4-ért, hogy aztán az egyenlítésért is adogathasson.

Nem volt sikeres a többi szerbiai sem. Nikola Milojević Ferganában, Peđa Krstin pedig Budapesten veszített döntőt, míg Dušan Lajović Todiban az elődöntőig jutott. Nem így a magyar Fucsovics Márton, aki Ilkley-ben is serlegnyertes lett, s az új pontokkal a ranglista 107. helyére jut, azaz a magyar anyanyelvűek külön kis versenyfutásában újra Györe elé került. Bár eredetileg úgy volt, hogy Fucsovics a héten a wimbledoni torna selejtezőjében lesz érdekelt, kiderült, az ilkley-i siker főtáblát ért a magyar teniszező számára.

„Már napok óta tudtam erről az opcióról, de nem akartam nagydobra verni. Életem legrangosabb trófeáját szereztem meg, nem baj, hogy jöhet egy kis pihenő, és nem kell már kedden pályára lépnem Roehamptomban, a selejtezők helyszínén. Így Wimbledonban készülhetek majd, remélhetőleg remek teniszezőkkel” – írta közösségi oldalán Fucsovics, aki eddig egyszer, a tavalyi US Openen szerepelhetett Grand Slam-torna főtábláján.

A nagyok között Roger Federer a hét nyertese. A svájci teniszező másfél hónappal a 36. születésnapja előtt kilencedszer nyert Halléban, ami idei negyedik, összesen pedig 92. tornagyőzelme. Utóbbi esetében még csak kettő kell, hogy az öröklista 2. helyén beérje Ivan Lendlt.

E héten Novak Đoković Eastbourne-ben játszik. A rajton erőnyerő, a 2. fordulóban a cseh Jiří Veselý, a 3.-ban pedig Kyle Edmund vagy Diego Schwartzman következhet. A torna kettes számú kiemeltje a francia Gaël Monfils. A török Antalyában az osztrák Dominic Thiem az első kiemelt, Viktor Troicki a rajton az argentin Carlos Berlocqkal, Janko Tipsarević pedig az orosz Karen Hacsanovval játszik. A héten csak Milánóban tartanak challengert, amelyen Peđa Krstin a selejtezőből vár ellenfelet.

HALLE. – A férfitorna negyeddöntőjében: Federer–F. Mayer 6:3, 6:4, A. Zverev–Bautista 6:7, 7:6, 6:1, elődöntő: Federer–Hacsanov 6:4, 7:6, A. Zverev–Gasquet 4:6, 6:4, 6:3, döntő: Federer–A. Zverev 6:1, 6:3.

QUEEN’S. – A férfitorna negyeddöntőjében: Čilić–Young 6:4, 7:5, F. López–Berdych 7:6, 6:7, 7:5, elődöntő: Čilić–Müller 6:3, 5:7, 6:4, F. López–Dimitrov 7:5, 3:6, 6:2.

MALLORCA. – A női torna negyeddöntőjében: Szevasztova–Konjuh 7:5, 1:6, 7:6, Garcia–Vinci 6:2, 7:6, Görges–Lisicki 6:2, 6:4, elődöntő: Görges–Bellis 6:1, 6:1, Szevasztova–Garcia 6:4, 6:2.

BIRMINGHAM. – A női torna negyeddöntőjében: Muguruza–Vandeweghe 4:6, 6:4 – feladás, Kvitová–Mladenović 6:4, 7:6, Šafářová–Gavrilova 6:7, 6:3, 7:6, elődöntő: Kvitová–Safářová 6:1, 1:0 – feladás, Barty–Muguruza 3:6, 6:4, 6:3.

EASTBOURNE. – A női torna 1. fordulójában: Suárez–Makarova 6:3, 6:1, Riske–Cornet 6:4, 7:5.

POPRÁD. – A challenger döntőjében: Stebe–Györe 6:0, 6:3.

TODI. – A challenger negyeddöntőjében: Lajović–Elias 6:3, 6:4, elődöntő: Delbonis–Lajović 6:3, 6:4.

ILKLEY. – A challenger negyeddöntőjében: Fucsovics–Clarke 6:3, 6:4, elődöntő: Fucsovics–Donszkoj 7:5, 7:6, döntő: Fucsovics–Bolt 6:1, 6:4.

FERGANA. – A challenger elődöntőjében: Milojević–Leshem 6:2, 6:1, döntő: Ivaska–Milojević 6:4, 6:3.

BUDAPEST. – A futures döntőjében: Oliveira–Krstin 6:2, 6:2.