2024. március 29., péntek
ADA

A sportszövetség kezében a döntés

Adán a sportszövetség felügyeli a sportklubok tevékenységét, amelyek rajta keresztül pályázhatnak önkormányzati támogatásért

Ada községben a januárban megszűnt sportközpont feladatainak egy részét, bizonyos rendszerbeli változtatásokkal, a 2016 végén megalakult községi sportszövetség vette át, amely területi sportszövetségként működik. A szövetség az adai székhelyű sportegyesületek szövetsége, és nem községi szerv, de ellát törvény által ráruházott feladatokat is. Az új rendszerben a sportklubok a sportszövetségen keresztül terjesztik be már májusban a jövő évi programjukat, és pályáznak támogatásért a helyi önkormányzatnál. Az egyesületek a pénzt szerződés alapján közvetlenül kapják meg az önkormányzattól, nem egy közvetítő intézményen keresztül, mint korábban. A sportszövetség felügyeli és segíti a sportklubok tevékenységét, és saját programokat is indít – tudtuk meg Berec Csabától, a községi sportszövetség elnökétől. Ada községben 24 egyesület lépett be a sportszövetségbe, amely tagja a Szerbiai Sportszövetségnek.

Berec Csaba

Berec Csaba

– A sporttörvény előírja, hogy a sportegyesületek helyi szinten való finanszírozásának folyamata az illetékes területi sportszövetségen keresztül történik. Eszerint sportegyesületek éves programjait a községi sportszövetségnek terjesztik be, amely ezeket a saját programjával továbbítja az önkormányzatának. A községi tanács decemberben hozott egy szabályzatot, amelybe belefoglalta a törvény által előírt folyamatot, és szabályozta, hogy milyen módon történik a pénz elosztása. A végső döntést a községi tanács hozza meg, miután egy szakbizottság elbírálja az éves terveket. Ha a szakbizottság úgy méri fel, hogy az önkormányzati keretből nem teljesíthető minden egyesület pénzügyi igénye, akkor egyeztet az érintettekkel a javasolható összegről, amit ha elfogadnak, módosítják a programjukat, ha nem, akkor elállnak tőle. Ezután a községi tanács felméri a javaslatot, majd meghozza az előzetes döntést. A végső döntésre a községi költségvetés elfogadása után kerül sor, ha a terv belefér a költségvetési keretbe. Ha módosult a pénzösszeg, a klubnak a tervet az adott összeghez kell igazítania. Ezután a sportegyesületekkel aláírják a támogatásról szóló szerződést. Az idén már májusban megindul a folyamat, hiszen az egyesületeknek addig le kellett adniuk a 2018-as terveket. A folyamat első köre, az előzetes döntés meghozatala július 15-éig lezajlik. Az elbírálási folyamat két hónapot vesz igénybe, tavaly ez egy hét volt, most sokkal több idő jut a programok átvilágítására, hogy a megfelelőek legyenek finanszírozva. A végső döntés decemberben születik meg, miután a községi képviselő-testület elfogadja a 2018-as költségvetést, ezt követi a szerződéskötés az egyesületekkel. Nem csak a pénz elosztási módja változott, a szabályzat előírja, hogy vissza kell igazolni a pénz felhasználását. Az átutalt pénzről negyedévente visszaigazolást kell adni, az év végén egy teljes programértékelést és éves jelentést, ez újdonság. Fontos, hogy a keretösszeg és a programok összehangolásából készül egy dinamikai terv. Ez alapján utalja át az önkormányzat a pénzt az egyesületeknek, amelyek már az év elején tudják, hogy melyik hónapban mennyi támogatást kapnak – közölte Berec, aki hozzátette: az egyesületek betartják a szabályzatot, hiszen az első negyedévi jelentést és a 2018-as programjaikat is határidőre átadták.

Kiemelte, hogy a klubok korábban külön pályáztak az önkormányzatnál és a helyi közösségeknél. Az új rendszer ezt leegyszerűsítette, a klubok éves programot adnak le, így a községi költségvetésből egy pályázaton keresztül kapják meg a helyi közösségi és a községi eszközöket is. Önkormányzati támogatást csak azok kaphatnak, akik tagjai a nemzeti ágazati szövetségnek. Berec szerint indokolt volt Adán létrehozni a községi sportszövetséget, ha ez nem lenne, akkor a törvény értelmében minden eljárást a belgrádi székhelyű Szerbiai Sportszövetségen keresztül végeznének. Elmondta, hogy a sportszövetség felügyeli és segíti az egyesületek tevékenységét, végzi számukra a könyvelést. Ha eltérés van a jóváhagyott terv és az egyesület tevékenysége között, akkor arról jelentést készít a községi tanácsnak, amelynek időszakos jelentést is tesz, hogyan folyik a programok megvalósítása. Ada községben 12 községi jelentőségű sportrendezvény van, a kézilabdatornától a lóversenyig. A szövetség ezeket is kíséri és segíti. Berec Csaba elmondta, hogy a sportszövetségnek két saját projektje van. Az egyik Bajić Halasi Éva küzdősport-világbajnok vezetésével az önvédelmi képzés nőknek, amely jelenleg Moholon folyik, és a nyári szünet után folytatódik. A másik a rekreációs teremfociliga férfiaknak, amelyet az ősztől bonyolítanak le Adán.