2024. április 19., péntek

Irodalmi díjátadó Aracson

Selimir Radulović kapta az elismerést

Slovo ljubve címmel a Törökbecse mellett található aracsi Pusztatemplomnál a Bánáti Kultúrközpont szervezésében ma díszülést tartottak. Az esemény apropójául a valamikor Aracs települést adományként birtokló, osztrák-szövetséges Stefan Lazarević és Đurađ Branković despotákhoz kapcsolódó jubileumok szolgáltak: mindketten 640 évvel ezelőtt születtek, és Stefan Lazarević 590 évvel ezelőtt hunyt el.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A díszülésen adták át az Angelina Branković despotica irodalmi díjat Selimir Radulovićnak az Újvidéki Kultúrközpont kiadásában tavaly megjelentetett, többszörösen díjazott Senka osmog eona című könyvéért, és a Bánáti Kultúrközpont ezt az alkalmat használta ki arra is, hogy bemutassa dr. Csömöre Zoltán történész Aracs, egy eltűnt település története (Arača, istorija jednog isčezlog naselja) című könyvét.

A díszülésen Radovan Vlahović, a Bánáti Kultúrközpont igazgatója, dr. Nebojša Kuzmanović tartományi művelődési titkárhelyettes, Saša Maksimović, Törökbecse polgármestere és dr. Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mindannyian azt hangsúlyozták: Aracs a szerbek és a magyarok közös múltját jelképezi, amiből a jövőre nézve is erőt lehet meríteni. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke is azt hangsúlyozta: a két nép sorsa ezen a területen összefonódik, és ez az ünnep is egy olyan időszakról szól, amikor ugyanazon az oldalon álltak. Aracsot meg kell menteni és közkinccsé kell tenni – fűzte hozzá az elnök.

A rendezvényt a törökbecsei község és a művelődési minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű projektjének keretében tartották meg. Az ünnepi műsort a a belgrádi Renesans együttes, valamint Miodrag Petrović és Branislav Čubrilo színészek fellépése tette ünnepélyesebbé.