2024. március 28., csütörtök

Parlamenti választásokat tartanak ma Albániában

Fej fej mellett a szocialisták és a demokraták az albán parlamenti választások előtt

Parlamenti választásokat tartanak ma Albániában, a két fő vetélytársa, az Edi Rama miniszterelnök vezette Szocialista Párt (PS) és a Lulzim Basha vezette jobbközép Albán Demokrata Párt (PDS) fej fej mellett áll a közvélemény-kutatások szerint.

Az albán választópolgárok 5 és 17 óra (GMT) között járulhatnak az urnákhoz, hogy megválasszák a 140 parlamenti képviselőt. A voksolást 3 ezer megfigyelő kíséri figyelemmel, közülük 300 külföldi.

A választásokat korábban csalás, erőszak és tüntetés kísérte. 2009-ben az akkor ellenzéki szocialisták hívei választási csalásra hivatkozva hónapokra megszállták az utcákat. A 2013-as kormányváltás után a jobboldali ellenzéket vezető Sali Berisha vereségének elismerése ellenére pártjával együtt úgy döntött, hogy nem vesz részt a parlament munkájában. Lulzim Basha, az Albán Demokrata Párt új vezetője pedig egészen a múlt hónapig azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja az idei választásokat.

Bármelyik fél is nyerje meg a választásokat, a következő kormány feladata gigászi. Albánia Európa egyik legszegényebb országa havi 340 eurós (mintegy 105 ezer forintos) átlagfizetéssel, és a fiatalok tömegesen hagyják el az országot a munkanélküliség és a kilátástalanság miatt. Albániát 2,9 millióan lakják, miközben külföldön 1,2 millió albán él, ami világrekord. A balkáni ország 2014 óta európai uniós tagjelölt, de Brüsszel tartózkodó a csatlakozási tárgyalások megnyitásának kérdésében, és legutóbbi jelentésében a korrupciót, illetve a jogi intézmények működésének alacsony hatásfokát kifogásolta.