2024. április 19., péntek

Lauder nem ért egyet Orbánnal

Magyarország több településén tegnap a holokauszt áldozataira emlékeztek a tömeges deportálások 73. évfordulóján. Napokkal korábban azonban a Zsidó Világkongresszust (WJC) vezető Ronald S. Lauder bírálta Orbán Viktor magyar kormányfő Horthy Miklóst dicsérő szavait.

Orbán Viktor kormányfő (balról) az országházban fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét (kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán Viktor kormányfő (balról) az országházban fogadta Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét (kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Orbán Viktor múlt szerdán Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán mondott beszédében a XX. század második és harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbaköveként említette, majd megjegyezte: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett I. világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt „mégsem temetett maga alá minket a történelem”.

„Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország II. világháborús gyászos szerepvállalása sem” – jelentette ki.

A kormányfő még aznap Budapesten fogadta Ronald S. Laudert, a WJC elnökét. A parlamentben tartott egyeztetésről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: Orbán és Lauder az USA és Európa kapcsolatának nyitott kérdéseiről tárgyalt. Mindketten kiemelték annak fontosságát, hogy Amerika fordítson nagyobb figyelmet a közép-európai térség befektetési lehetőségeire.

A New York-i székhelyű zsidó szervezet elnöke később azonban bírálatot is megfogalmazott. A WJC nevében maximális támogatásáról biztosította a magyarországi zsidóságot, amely kifogásolta Orbán jellemzését Horthyról. Az egykori kormányzó ugyanis aláírásával hozzájárult a két világháború közötti magyar zsidóellenes törvények életbe lépéséhez.

A II. világháborúban több százezer zsidót pusztítottak el a magyar és a náci német hatóságok közreműködésével. Magyarországon tegnap több településen is megemlékeztek a holokauszt áldozatairól a tömeges deportálások 73. évfordulója alkalmából.

„A magyarországi zsidó közösség erős és elkötelezett, de a XX. századot jellemző féktelen antiszemitizmus és zsidóüldözés kitörölhetetlen nyomot hagyott rajta, és ezt a tényt sohasem szabad elfelejteni vagy kisebbíteni. A borzalmak, amelyeknek Horthy tengernagy kitette Magyarország zsidó közösségét azáltal, hogy megfosztotta tagjait jogaiktól és emberi méltóságuktól, valamint a deportálásban és zsidók százezreinek lemészárlásában játszott szerepe sohasem bocsátható meg” – hangsúlyozta Lauder. Hozzáfűzte: a WJC „mindig kiáll közösségeinkért, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje azokat az antiszemitizmustól, illetve az ilyen elfogadhatatlan tettek igazolásának vagy felmentésének megkísérlésétől”.

A múlt heti brüsszeli EU-csúcs alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Orbán kitartott a véleménye mellett. A Horthyval kapcsolatban tett, nagy port kavart nyilatkozatáról elmondta: a „megemlékező beszédben a lehető legpontosabban fogalmaztam, és annak minden szavát tartom is.”

Magyarországon a milliárdos Lauder sokak számára arról is ismert, hogy az ő befektetőcsapata akarta megvenni a Velencei-tó partjának egy szakaszát kaszinóközpont építése végett. A Gyurcsány-kormány idején megkezdett ügylet azonban korrupciós botrány miatt meghiúsult.

Lauderék eddig három jogerős pert vesztettek az ügyben. A büntetőeljárás részeként az állami vagyonkezelő két korábbi vezetőjét, Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.