2024. március 29., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Magyarellenes hisztéria

Sikerült a román kormánypártoknak, ami eddig senkinek a világon nem: bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a saját kormányukat. Az indítványt azért kellett benyújtaniuk, mert a miniszterelnök, Sorin Grindeanu annak ellenére sem mondott le, hogy egy kivételével az összes minisztere kihátrált mögüle.

Az ügy azonban mégsem ment olyan simán, mint ahogy az első látásra tűnik. Sorin Grindeanu mellé állt ugyanis a korábbi pártelnök, Victor Ponta, akit a jelenlegi pártelnök, Liviu Dragnea semmizett ki. Ponta azt ígérte Grindeanunak, hogy van akkora népszerűsége a Szociáldemokrata Pártban, hogy sokan melléjük állnak, és elbukik a bizalmatlansági indítvány, Grindeanu pedig kormányfő maradhat.

Hogy mekkora maradt Victor Ponta népszerűsége a pártjában, azt senki sem tudta felmérni, ezért a pártvezetés tárgyalásokba kezdett a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ). Az RMDSZ támogatásért cserébe néhány, az Európai Unióban elfogadott és általa egyes esetben már 12 éve benyújtott törvénytervezetek elfogadásának megsürgetését kérte. Ekkor mintegy gombnyomásra beindult a magyarellenes gépezet. Az ellenzék piros-sárga-kék szalagot akasztott Liviu Dragnea pártelnök irodájának kilincsére, a nemzeti liberálisok a parlament szakbizottságának ülésén hazafias katonai indulót játszottak le telefonról, a hírtelevíziókban – a nem alaptalanul titkosszolgálati kapcsolatokkal gyanúsított – műsorvezetők Erdély elvesztését vizionálták. Megszólalt Traian Basescu volt államelnök, aki azt javasolta, hogy ha a magyarok március 15-ét ünnepelni akarják, menjenek Budapestre ünnepelni. A demokrácia megszilárdításáért az utóbbi időben számtalan plecsnivel kitüntetett jelenlegi államfő, Klaus Iohannis pedig megtiltotta a szociáldemokratáknak, hogy az RMDSZ-szel etnikai alapú autonómiáról tárgyaljanak. Az eredmény nem az lett, hogy Traian Basescut elítélték uszításért, Klaus Iohannist pedig az Alkotmány megsértéséért felfüggesztették volna. A szociáldemokraták hátráltak meg, és léptek be ők is a magyarellenes kórusba.

Két napig károgott a kórus. Csütörtöktől pedig a kormánypárti és az ellenzéki szólam is szirénhangon csábítja a közös kormányzásra az RMDSZ-t.

Romániában ugyanis új kormány alakul. A politikai válság pedig folytatódik. Csak a magyarság bizalma fogyott el a román pártokban, hogy ha nem is jó szívvel, de kényszerűségből talán elfogadják, hogy civilizált államokhoz hasonlóan rendezzék a kisebbségi kérdést. Mert az, hogy az ország elnöke, a szász kisebbséghez tartozó Klaus Iohannis a legnagyobb román, aligha tekinthető megnyugtató rendezésnek. Még ha ő ezt szajkózza is.