2024. április 20., szombat

Háromnapos rózsaünnep Szőregen

Péntektől vasárnap estig a virágok királynőjét, a rózsát ünneplik Szőregen. Kiállítások, koncertek, sportrendezvények fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak, ahol mintegy 2 millió virágzó rózsatő fogadja őket. Az idén sem marad el a legnagyobb látványosság, a rózsaünnepi felvonulás.

A rózsaünnep kiállításai minden évben egy-egy témakört ölelnek fel, a tavalyi nagykorúvá válás után az idén a kiállítások középpontjában a mese áll. A rózsakiállításon a mesevilág képeivel mutatják meg a virág sokszínűségét, kápráztatják el a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

A leglátványosabb eseménynek most is a szombat délután fél 6-kor kezdődő felvonulás ígérkezik, amelyen félszáz, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, bicikli, homokfutó és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a 6 kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között. A szombat esti koncertek a vidám, mulatós hangulat köré szerveződnek. A fesztivál vendége lesz a világhírű Rajkó Zenekar, valamint a Kossuth-díjas nótaénekes, Bangó Margit is ellátogat a Szőregi Rózsaünnepre.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy fesztiválja. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka, évente mintegy 5 millió tő ebből a térségből származik. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka 200-250 családnak jelent megélhetést.