2024. április 19., péntek

Macronnal tárgyaltak a visegrádi országok vezetői

A V4-ek vezetői az uniós csúcstalálkozó pénteki ülésnapjának kezdete előtt folytattak megbeszélést a tavasszal elnökké választott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki először vett részt uniós csúcstalálkozón.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Információk szerint Macron az európai alapelvek betartására szólította fel a visegrádi országokat. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök válaszában hangsúlyozta, a kelet-európai országok is az európai elvek mentén politizálnak, csak más nézőpontból közelítenek hozzá.

A megbeszélés részleteit ismerő uniós forrás elmondta, a pénteki megbeszélést összehívó Lengyelország kilátásba helyezte a találkozó elhalasztását, Emmanuel Macron több európai napilapban megjelent, a közép-európai országokat bíráló csütörtöki interjúja miatt. A V4-ek vezetői végül mégis a megbeszélés megtartása mellett döntöttek. Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy soha nem merült fel a találkozó lemondása.

A találkozót követően egy francia diplomata újságíróknak elmondta, a megbeszélésen Franciaország a szembenállás és az előítéletek megszüntetését tartotta szem előtt. Macron olyan államokkal kíván asztalhoz ülni, amelyekkel bizonyos kérdésekben szembenállás mutatkozik. Franciaország mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje Európa megosztottságát – mondta a diplomata.

Emmanuel Macron nyolc európai lapban megjelent csütörtöki interjúban egyebek között azt mondta: „Amikor ma egyes kelet-európai politikusokat hallok, azt látom, hogy elárulják Európát. Úgy döntenek, hogy lemondanak az alapelvekről, és hátat fordítanak Európának. Ez cinikus hozzáállás az EU-hoz, amely szerintük pénzosztásra való, anélkül, hogy tiszteletben kellene tartani az értékeit.”

LEHETŐLEG SZTEREOTÍPIÁK NÉLKÜL

Lengyelország arra számít, hogy a politikai párbeszéd Franciaország és Közép-Európa között rendezettebb formában, sztereotípiák nélkül fog zajlani – jelentette ki Konrad Szymanski uniós ügyekért felelős lengyel külügyminiszter-helyettes pénteken Brüsszelben, a visegrádi négyek miniszterelnökei és Emmanuel Macron francia elnök között lezajlott megbeszélés után. Hangsúlyozta, hogy az EU-csúcs pénteki ülésének kezdete előtt tartott találkozót Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kezdeményezte, és jóval hosszabb ideig tartott a tervezettnél. Szymanski elmondta, hogy a beszélgetés során a felek érintették a migrációs politikát, a közös piac jövőjét, a klíma- és védelmi politikát.

Közlése szerint a visegrádi kormányfők és Macron elnök megállapították, hogy az összes említett témakörben komoly nézeteltérések mutatkoznak az EU-ban, ezért „intenzívebb párbeszédre van szükség”.

Szymanski hangsúlyozta, hogy a V4-ek és Franciaország között nincs semmiféle értékkonfliktus, de előfordul, hogy a közös értékeket másképpen értelmezik. „Nem hajlunk arra, hogy elfogadjuk ezeknek az értékeknek bárki által javasolt egyoldalú interpretációját” – mondta.

Macronnak az EU-csúcs küszöbén nyolc európai lapban megjelent, részben a közép-európai EU-tagországok vezetőit bíráló interjújával kapcsolatban Szymanski kifejtette: „Nagyon határozottan kifejezésre jutott Beata Szydlo miniszterelnök elvárása, hogy a kölcsönös kommunikáció ne ilyen módon folytatódjék, mert ez a fajta kommunikáció nem kelt bizalmat.”

FÉRFIASAN KEZDŐDŐ BARÁTSÁG

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozó végén kijelentette, hogy „férfiasan” kezdődött a barátságuk Emmanuel Macron új francia államfővel, akivel abban egyeztek meg, hogy az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet kell legyen.

A magyar kormányfő elmondta, hogy a visegrádi országok vezetői és Macron közötti délelőtti találkozón kijelölték azokat a kérdéseket, amelyek terén pragmatikus együttműködést lehet kialakítani a felek között. Hozzátette, a francia elnök világossá tette az ülésen, hogy kívánatosnak tartja az Európai Unió hatékonyságának növelését, amiért mindent meg fog tenni.

Orbán Viktor ennek kapcsán valószínűnek nevezte, hogy az őszi német választások után komoly reformtörekvésekre kell majd számítani az EU-ban.