2024. március 29., péntek

Identitáskérdés a menedékkérők elosztásának a kérdése

Orbán Viktor: Nem rejtjük véka alá, hogy eszünk ágában sincs megváltoztatni az identitásunkat

Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a rendszerben – közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken az EU-csúcstalálkozót követő sajtóértekezletén.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón (Fotó: MTI)

Kiemelte, ha lesz egyszer európai hadsereg, akkor a mostani találkozót írják majd be kiindulópontként a történelemkönyvekbe. Fontosnak nevezte az EU védelmi dimenziójának megerősítését, hogy a kontinens gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani, illetve azt, hogy összhangot és észszerű elrendezést hozzanak létre a hadi beszerzések területén, a kiegyensúlyozottság elvét figyelembe véve.

Orbán Viktor arról számolt be, hogy a találkozót ezúttal is a migráció napirendi pontja uralta, a résztvevők azonban most nem a nézetkülönbségekre helyezték a hangsúlyt, hanem az együttműködésre. Mint mondta, a korábbiakkal ellentétben nem azokról a kérdésekről beszéltek, amelyekről szinte kizárt az egyetértés, például hogy „mit csináljunk az oktalanul beengedett migránsokkal”.

Ennek kapcsán Orbán Viktor aláhúzta, egyes tagállamokkal ellentétben Magyarország nem „szolidaritási-technikai”, hanem „identitási” kérdésnek tekinti az Unió területén tartózkodó menedékkérők elosztását. Leszögezte: lehetetlen, hogy bárki más határozza meg, kikkel élünk együtt, és ezáltal Magyarország identitását.

„Nem rejtjük véka alá, hogy eszünk ágában sincs megváltoztatni az identitásunkat. Megértjük, hogy számos országban ez már megváltozott, (...) de nekünk jogunk van nem követni őket” – mondta.

„Készen állunk helyben segíteni, kerítést építünk és megvédjük az Európai Unió belső területeit, sok mindenre hajlandóak vagyunk, de az identitásunk megváltoztatására nem” – jelentette ki.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: „A Klebelsberg Kuno felújított lakhelyének átadásakor mondott megemlékező beszéd pontos fogalmazásának minden szavát tartom”. Leszögezte, nem vesz részt a történelemmel kapcsolatos vitákban.