2024. március 19., kedd

Martin Schulz: Merkel pártszövetsége merényletet követ el a demokrácia ellen

Hatalmi arroganciával és a demokrácia elleni merénylettel vádolta Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) elnöke és kancellárjelöltje az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetséget pártja vasárnapi dortmundi kongresszusán.

A szeptemberi parlamenti választásra készített program elfogadására összehívott rendkívüli kongresszuson hangsúlyozta, hogy a CDU/CSU a szociáldemokratákkal ellentétben nem mondja meg az embereknek, hogy mire készül, így "zsákbamacskát" kap, aki Merkelre szavaz.

A kancellári hivatal és a CDU/CSU rendszerszerűen megtagadja a vitát Németország jövőjéről, tudatosan arra törekszik, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, mert az alacsony részvételi arány nekik kedvez. Ez "merénylet a demokrácia ellen" - mondta az SPD vezetője.

Gerhard Schröder volt kancellár arról beszélt, hogy meg lehet fordítani a közhangulatot és meg lehet nyerni a választást. "Még nem dőlt el semmi" - mondta a CDU/CSU mögött 15 százalékponttal lemaradva 24 százalékon álló SPD politikusa.