2024. április 25., csütörtök

Ítéletidő pusztított Horvátország és Szlovénia területén vasárnap

A vihar fákat tépett ki, épületeket, családi házakat tett tönkre. Több helyen útlezárások is voltak.

A vihar Szlovénia déli részét érte el először. Kranj térségében orkán erejű szél pusztított. Itt egy ház tetőszerkezete egy parkoló autót tett tönkre.

Mariborban is erős volt a légmozgás. Több fát kitört, viszont eddig csak kisebb anyagi károkról érkeztek hírek. Fennakadások voltak az áramellátásban és a közlekedésben is.

A szlovén közszolgálati televízió hírei szerint útra dőlő fák miatt több órán keresztül csak akadozott a közlekedés és vesztegeltek az autósok a Gorica-Tolmin-Idria-Bovec útszakaszon. A katasztrófavédelem egész nap a károk elhárításán dolgozik.

A horvát Hidrometeorológiai Intézet is figyelmeztetést adott ki – írja a Jutarnji list hírportál. A hatóságok kisebb árvizek lehetőségét is kilátásba helyezték. Több helyen mogyoró nagyságú jég hullott és a viharos erejű szél károkat is okozott, fákat csavart ki, épületeket rongált meg.

A vihar jelentős károkat okozott Novigradban és Porečban is. Ezeken a helyeken a vihar rövid ideig tartott ugyan, de valósággal letarolta a tengerparti városokat.

Bosznia-Hercegovinában is jócskán pusztított a vihar. Több helyen akadozott vagy szünetelt az áramellátás is. Személyi sérülésről sehonnan sem érkeztek hírek, a kárfelmérés pedig jelenleg is tart.