2024. április 23., kedd

Júliusban orosz–amerikai csúcs?

Washington nem zárja ki, hogy júliusban sor kerül Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes megbeszélésére. Sean Spicer fehér házi szóvivő a hétvégén kijelentette: ha együtt tudnak működni Oroszországgal bizonyos problémák megoldásában, s meg lesz hozzá az akarat is, akkor szívesen veszik a találkozót.

Az orosz–amerikai csúcstalálkozó a világ legfejlettebb ipari államait és a legnagyobb feltörekvő országait összefogó G20-csoport július 7-én Hamburgban kezdődő kétnapos tanácskozásán valósulhatna meg.

Moszkvából egyelőre nincs hír arról, hogy a rendezvényen Putyin külön találkozna Trumppal. Az orosz elnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a G20-értekezlet keretében Putyin biztosan egyeztet Emmanuel Macron francia államfővel.

Mindazonáltal több jel is arra utal, hogy létrejöhet a Trump–Putyin-találkozó. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő már június elején megszellőztette: még nincs megállapodás arról, hogy Hamburgban mikor ülhet tárgyalóasztalhoz a két vezető, de „nincs kizárva, hogy az eszmecserét követően elmaradnak az ilyenkor szokásos sajtónyilatkozatok”. A két politikus eddig csak telefonon beszélt egymással.

Az viszont biztos, hogy a G20-csúcs előtt Trump ellátogat Varsóba, ahol július 6-án részt vesz az adriai-, balti-, és fekete-tengeri együttműködést szorgalmazó, Három Tenger Kezdeményezés konferenciáján, s több politikai vezetővel találkozik, köztük Andrzej Duda lengyel elnökkel is.

Hamburgban közben gőzerővel szervezik a G20-találkozó helyszínének biztosítását. A résztvevőkre és a tanácskozásnak otthont adó létesítményre több mint 15 ezer rendőr és terrorelhárító vigyáz majd.