2024. április 19., péntek

Mi lesz a niši orosz–szerb humanitárius központtal?

A korábban nagy port kavart niši orosz–szerb humanitárius központ ügyét rendezni kell a következő kormánynak – jelentette be Ivica Dačić megbízott miniszterelnök, külügyminiszter.

Mint ismeretes, a humanitárius központ kapcsán számos nyugati államban fogalmaztak meg  aggályokat, attól tartva, hogy az az orosz hírszerzés érdekeit is szolgálhatja. Dačić véleménye szerint a témát már évek óta túlságosan nagy politikai töltettel kezeli mindenki, s arra emlékeztetett, hogy a humanitárius központ megalapításáról szóló tervet még Boris Tadić államfő mandátumának idején írták alá.

A külügyi tárcavezető szerint a legtöbb kérdést az vetette fel, hogy milyen legyen az orosz–szerb központ foglalkoztatottjainak nemzetközi státusa. Az eredeti terv az volt, hogy diplomata státussal rendelkezzenek, de amerikai körökben kifogásolni kezdték, hogy diplomata útleveleket kapjanak egy humanitárius szolgálat dolgozói. Dačić ebben nem lát kifogásolnivalót, hiszen, mint mondta, a Vöröskereszt dolgozói is ilyen státussal dolgoznak világszerte. A jelenlegi kormány technikai mandátumát éli, így a végleges megoldással csak a következő rukkolhat elő – fogalmazott Dačić.