2024. április 19., péntek
ÚJ PROGRAM AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN

A gyermekek biztonságáért

Mladen Šarčević oktatás- és tudományügyi miniszter és Nebojša Stefanović belügyminiszter aláírta az együttműködési szerződést a gyerekek alapvető közbiztonságáról a fővárosi Vuk Karadžić Általános Iskolában. A program célja a diákbiztonsági kultúra terén a tudásgyarapítás és a készségek kialakítása.

A programot a belügyminisztérium szakemberei és nyugalmazott szakemberei valósítj'k meg a 2017/2018-as tanévben az általános iskolák negyedik és hatodik osztályos tanulóival, havonta egy alkalommal. A tervezett feldolgozandó témák közt szerepel: gyerekek a közlekedésben, a rendőrség a polgárok szolgálatában, az erőszak mint negatív jelenség, drog- és alkoholprevenció, az internet- és a közösségi hálózatok biztonságos használata, védelem a gyermekkereskedőktől, tűzvédelem, természeti katasztrófák elleni védelem.

Mivel rengeteg a rizikófaktor a közbiztonságban, ez a képzés aranyat ér majd mind a gyermekek, mind a szülők számára – hangsúlyozta Šarčević miniszter. – A kortárs erőszak elleni problémára kell minél jobban összpontosítanunk, ezért a következő tanévben fokozott figyelmet fordítunk az iskolapszichológusok és pedagógusok csoportjának erősítésére.

Stefanović belügyminiszter véleménye szerint aki elvégzi ezt a képzést, sokkal biztonságosabban fogja magát érezni. Többek között elmondta azt is, hogy a rendőrség azért van, hogy megvédje a gyermekeket.

– Azt akarjuk, hogy a gyerekeknek alapvető tudásuk legyen a biztonságos közlekedésről, hogy fel tudják találni magukat a veszélyes helyzetekben, a kábítószert pedig gyökerestül ki akarjuk irtani az iskolákból – hangsúlyozta Stefanović.