2024. április 16., kedd

Tárgyalás a Kolubara-ügyben

A Különleges Bíróság újratárgyalja 28 személy felelősségét

A belgrádi Különleges Bíróságon várhatóan holnap kezdik el Dragan Tomić, a Kolubara Bányászati Medence volt igazgatójának és 27 másik, a vállalatban vezetői pozíciót brtöltő személynek és magánvállalkozónak a bírósági perét. Ezeket a személyeket azzal vádolják, hogy megkárosították a Kolubara vállalatot.

A vádlottak az előkészítő meghallgatáson, amely januártól májusig elhúzódott, nem ismerték el bűnösségüket, ám saját védelmükben ma állhatnak ki azon a bírósági tárgyaláson, amely nyitott a közvélemény előtt. Csak ez után tárják fel a tárgyi bizonyítékokat, és a vád számos szemtanú felsorakoztatásával is készült. Köztük van két volt pénzügyminiszter is, Dijana Dragutinović és Mlađan Dinkić.

Dragan Tomić mellett a Kolubara vállalatban vezető pozíción levő, illetve a Kolubarától függő vállalatok élén levő 11 személy szerepel a vádlottak listáján: Vladan Jovičić, Radisav Ranković, Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Miljković, Milan Petrović, Živojin Jovanović, Svetolik Simić, Slavoljub Pavlović és Duško Obradović, ugyanakkor további 16 személy ellen folyik eljárás. Olyan magánvállalatok igazgatói ellen, akik együttműködtek a Kolubarával, és akik bérbe adták a közvállalatnak saját gépparkjukat. Így Vitomir Dimitrijević, Radosav Savatijević – Kene, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, Vera Trifunović, Dejan Dimitrijević, Lazar Laketa, Zoran Ristivojević, Milorad Vojinović, Dragan Ivanović, Dejan Živković, Dejan Radosavljević, Radoš Milosavljević és Zoran Janković is a vádlottak padján ül.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a vádlottak visszaéltek hivatali helyzetükkel, a vállalat számára kedvezőtlen feltételek mellett vettek bérbe 2006 júniusa és 2007 decembere között munkagépeket, olyan munkákra, amelyeknek az elvégzésére nem is volt szükség, ugyanakkor nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, és olyan számlákra adtak fedezetet, munkaórák utáni elszámolással, amelyekből látszott, hogy károsítják vállalatukat, és a magánvállalatoknak húztak hasznot.

Dragan Tomićot, a Szerbiai Demokrata Párt tagját 2011. október 3-án vették előzetesbe, ahol egy évet töltött. Ekkor a bíróság a vádat elvetette, és az ügy feltárásának bővítését kérte. A második eljárásban a volt igazgatót és még öt munkatársát a bíróság felmentette a vádak alól. a Felső Bíróság szervezett bűnözéssel foglalkozó részlege ugyanakkor az ügy újratárgyalását kérte. Az elsőfokú ítélet, amely megerősítette a vádlottak bűnösségét, végül a múlt évben a Fellebbviteli Bíróságra került, amely elvetette a védelem kérelmét, így előkészítő meghallgatások után ma kellene megkezdeni a tárgyalást.