2024. április 19., péntek

Bővebben a jelbeszédről

A jelbeszéd használatáról szóló törvény bemutatása címmel tartottak előadást Újvidéken

A jelbeszéd használatáról szóló törvényt 2015 áprilisában fogadták el, és meghatározza a siket személyek speciális kommunikációs rendszerek tanulására, valamint a tolmácsolására vonatkozó alapvető jogát. Ennek ellenére Szerbiában nem alkalmazzák megfelelően.

Éppen ezért A jelbeszéd használatáról szóló törvény bemutatása címmel tartottak előadást Újvidéken, a városi képviselő-testület épületében.
Suzana Maslać-Matović, a Szerbiai Siketek és Nagyothallók Szervezetének elnöke hangsúlyozta: a törvényt nem alkalmazzák elég gyakran az országban. Éppen ezért merült fel annak az ötlete, hogy különböző összejövetelek keretében országszerte népszerűsítsék a törvényt. A vajdasági városok közül tavaly Nagybecskereken és Pancsován, most pedig Újvidéken szerveztek ilyen előadást.
– Ezáltal lehetőséget teremtünk arra, hogy a helyi önkormányzatokban, a különböző hivatalokban dolgozók minél jobban megismerjék az említett törvényt, melynek alkalmazása igen lassú ütemben hódít teret. Az emberek egyszerűen nem ismerik eléggé ezt a jogszabályt. Természetesen némi törvénymódosításra is szükség lenne. Külön figyelmet kellene szentelni a siket és nagyothalló gyermekek oktatására. A törvénynek megfelelő módon kellene hozzájárulnia az inklúziós oktatáshoz. Azon dolgozunk, hogy a törvénymódosítási javaslatok a fogyatékosügyi ENSZ-egyezmény értelmében történjenek meg, amelyet Szerbia még 2009-ben írt alá. Ehhez viszont szükség van a polgárok és az intézmények nyitottságára – mutatott rá Suzana Maslać-Matović.
Zdravko Jelušić, az újvidéki városi képviselő-testület elnöke kiemelte, Újvidék az első olyan helyi önkormányzat, ahol a képviselő-testületi ülések keretében bevezették a jelbeszéd használatát.
– Erre különösen büszkék vagyunk, hiszen ez még 2013-ban megtörtént, két évvel korábban, mielőtt a törvényt elfogadták volna. A mai előadás pedig bizonyíték arra, hogy számunkra nagyon fontos az, hogy a város polgárai minden helyzetben szabadon éljenek alapvető jogaikkal. Elsősorban az intézmények figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy ehhez teremtsék meg a szükséges feltételeket, és kellőképpen alkalmazzák az említett törvényt – mondta Zdravko Jelušić.