2024. április 26., péntek

Július 12-én hirdetnek ítéletet Oliver Dulić és társai ügyében

A hivatali visszaélés miatt perbe fogott Oliver Dulić egykori miniszter (képünkön) és két vádlott-társa ügyében július 12-én mondják ki az elsőfokú ítéletet. Dulić mellett ítéletet hoznak egykori helyettese, Nebojša Janjić és Zoran Drobnjak, a Putevi Srbije egykori igazgatója ügyében. A Dulić és társai elleni per 2015 júniusában kezdődött. Az eljárás során mindhárom vádlott tagadta az ellene felhozott vádakat, írja a Tanjug.

Dulićot azzal terhelik, hogy szóbelileg utasította Janjićot, hogy adja ki az építkezési engedélyt a szlovéniai Nuba invest vállalatnak, noha az nem rendelkezett a törvényes előírásoknak megfelelő dokumentációval. A vád szerint elfogadta Dulić szóbeli utasítását, Drobnjak pedig 2009. szeptember 18-án kiadta a vitatott engedélyeket, annak ellenére, hogy a feltételeknek nem tett eleget a szlovén cég.

Az ügyészség állítása szerint ezzel szabaddá vált az út a Nuba invest előtt, hogy megkezdje az optikai kábel hálózatának kiépítését azokon az utakon, melyeket a Putevi Srbije ellenőriz, közöttük a Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária és Macedónia felé vezető főútvonalak mentén. A Nuba invest ilymódon jogtalanul kiváltságos helyzetbe került a többi érdekelt befektetővel szemben.

Dulić, Janjić és Drobnjak a vád szerint ilymódon mintegy nyolc millió dináros anyagi haszonra tett szert. A vizsgálatot 2012-ben rendelték el ellenük, akár 12 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket.