2024. április 24., szerda

Az állam legfeljebb 18 dinárt adna a búzáért

A földművesek elégedetlenek a felvásárlási árral

A szerbiai földművesek körében ismét nagy az elégedetlenség. A termelők azt követelik, hogy az idei búza felvásárlási ára 20 dinár legyen áfával együtt, a felvásárlók azonban ennél jóval alacsonyabb árat kínálnak.

A tartományi kormány épületében tárgyaltak a termelőkkel (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi kormány épületében tárgyaltak a termelőkkel (Fotó: Dávid Csilla)

Többek között ez a kérdés is felmerült azon a tartományi kormány épületében megtartott pénteki megbeszélésen, amelyen jelen volt Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár, valamint számos vajdasági szövetkezet és egyesület képviselője.
– A mezőgazdasági minisztérium már javasolta a Köztársasági Árutartalékok Igazgatóságának, hogy vásárolja fel az idei termésű búzát 18 dináros kilónkénti árért. Reményeim szerint ez napokon belül megtörténik, azzal a céllal, hogy megelőzzük a hazai piacon tapasztalható visszaéléseket. Annak ellenére, hogy az idén jóval kisebb volt a búzatermés, ez mégsem okoz problémát, és elegendő lesz a hazai és külföldi szükségletek kielégítésére. Már előkészítettük a mezőgazdasági termékek piaci árára vonatkozó törvényt, amellyel egyszer s mindenkorra megoldanánk az ezzel kapcsolatban folyamatosan felmerülő kérdéseket, azaz ki a termelő, milyen termelői csoportosulásokról beszélhetünk, ki a felvásárló, és milyen feltételek mellett zajlik a termelés – hangsúlyozta Branislav Nedimović illetékes miniszter.
Nedimović Újvidéken is kifejtette azon álláspontját, hogy teljes mértékben ellenzi a hazai termőföldek liberalizációját.
– Olyan korlátozások bevezetését tervezzük, amelyekkel Szerbia érdekeit védenénk meg úgy, ahogyan azt más országok tették, mielőtt csatlakoztak az Európai Unióhoz. A termőföldek minőségére, az állami termőföldek bérbeadására, illetve az esetleges felvásárlásukra vonatkozóan komoly reformokra számíthatunk – tette hozzá.
Vuk Radojević mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár biztatónak nevezte, hogy maga az illetékes miniszter erősítette meg azt, hogy az árutartalékok felvásárlási ára valamennyivel magasabb lesz a felvásárlók által ajánlottnál. Véleménye szerint ez mindenképpen kihatással lesz a jövőbeli árakra is. Mint kiemelte, a megbeszélésen számos más, már hosszabb ideje jelentkező problémával is foglalkoztak, amelyekre a szerbiai, illetve a tartományi kormány közösen próbál majd megoldást találni.
Dragan Kleut, a Bánáti Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnöke szerint külön jelentőséggel bír az, hogy az illetékes miniszter, Nedimović támogatásáról biztosította a jelenlevőket. Reméli, hogy az árutartalékokra vonatkozó intézkedéseknek köszönhetően emelkedik a felvásárlási ár. Az ajánlott 18 dináros kilónkénti ár jobb a felvásárlók által kínált 14 dinárnál, a termelői ár azonban 22 dinár.
– Reméljük, a minisztériumnak sikerül elindítania egyfajta versenyt a hazai piacon, amely lehetővé teszi, hogy legalább a költségeinket fedezzük. Az árutartalékok felvásárolt mennyisége legkevesebb 200 ezer tonna kellene hogy legyen. Ez fellendíthetné a búzapiacot, erre pedig az illetékes miniszter figyelmét is felhívtuk – mondta Dragan Kleut.