2024. április 19., péntek

Harccal az álmokért

A Prosperitati Alapítvány segítette a küzdősport- és fitneszközpont létrehozását Szabadkán

Ötvös Attila, a szabadkai Ultimate Fitness harcművészeti központ tulajdonosa, maga is küzdősporttal foglalkozik 1. danos dzsúdó és 2. danos jiu jitsu edzői licenccel és mintegy ötéves kevert küzdősport MMA múlttal is rendelkezik. Már az első edzéseken azt tapasztalta, hogy nagy az érdeklődés a küzdősportok iránt, de azt is látta, hogy a sportolási feltételek nem éppen a legideálisabbak, ugyanis a teremben még egy négyzetméter hely sem jutott személyenként, még meg sem tudtak fordulni rendesen.

Az első edzésen (kép: Ötvös Attila, Paszterkó Erika)

Az első edzésen (kép: Ötvös Attila, Paszterkó Erika)

Már akkor megfogalmazódott benne az ötlet egy küzdősportközpont megnyitásáról, ahol mindenki kedvére kiválaszthatná a számára legvonzóbb sportot. Az Ultimate Fitness Központ ezer négyzetméteres alapterületén az edzőtermen kívül női és férfi öltözők, mosdók és egy kávézó is a vendégek rendelkezésére áll, ahol az edzések előtt vagy után beszélgethetnek, tapasztalatokat cserélhetnek egymással a tagok. A néhány hete működő Központról a tulajdonossal beszélgettünk indulásról, edzésekről, jövőbeli tervekről.

– A megnyitóra nagyon sok érdeklődő jött el, hogy megnézze a Központ programját, ugyanis ekkor a Központban a közeljövőben működő harcművészeti ágak profi sportolók és edzők általi bemutatását láthatta a közönség. Az eredeti ötletünk alapján kizárólag küzdősportokkal szerettünk volna foglalkozni, de örömömre a hölgyek is kifejezték sportolási szándékukat, ezért nekik fitneszprogramot állítottunk össze. Hétfőn, szerdán és pénteken fitneszprogramokat, kedden, csütörtökön és szombaton pedig küzdősportedzéseket tartunk. Jelenleg, a megnyitástól számított második héten a tagságunkat zömmel a tíz és negyven év közötti korosztály alkotja, de bízom benne, hogy a jövőben az idősebb korosztály is bekapcsolódik, hiszen a világban a küzdősportokat akár hetven-nyolcvanévesek is űzik. A kevésbé impulzív küzdősportokat – jiu jitsu, karate, aikido –  nyugodtan ajánlanám az idősebbeknek is. Ami a legfiatalabb tagjainkat illeti, az egyik kisfiú hat, a másik hétéves. Egyelőre egy-egy sportágon belül még mindegyik korosztály, valamint a kezdők és haladók is együtt edzenek, de hamarosan gyermekeknek is lesznek külön edzések, mivel van rá igény, és természetesen különválasszuk a kezdőket a haladóktól – mondta Attila.

Az insanity minden izomcsoportot megdolgoztatja

Az insanity minden izomcsoportot megdolgoztatja

A küzdősportközpont tulajdonosa személyi edzőként dolgozik, de naponta saját maga is edz, elmondása szerint napi tíz-tizenkét órát dolgozik, de ezt nem érzi megterhelőnek, mert azon szerencsések egyike, akinek a munkája egyben a hobbija is. A Központ jelenlegi programjáról megtudtuk:

– Legnagyobb érdeklődés a K1 és az MMA iránt mutatkozott. Ezek az edzések már megkezdődtek, de a jövő héttől már dzsúdó és jiu jitsu edzések és  fitneszprogram is lesz. A fitneszprogramon belül kangoo, aerobic, insanity (sportolóknak ajánlott, mert nagyon intenzív edzésprogramról van szó) és bootcamp (a gyakorlatok a fizikai erőt és az állóképességet egyaránt fejlesztik, ezért egyszerre izomtömeg-növelő, és zsírégető hatásuk is van, kezdőknek is ajánlott). Olga Perović a kangoo és aerobicedző, az insanityedzéseket pedig dr. Tamara Alkesić tartja. A közeljövőben CrossFit edzésekre is lehet majd jelentkezni, csak először be kell szereznem a hozzá szükséges felszerelést. Ezt a sportot olyan sportolóknak ajánlanám, akik szeretnék megnövelni állóképességüket, de a fogyni vágyóknak is kiváló, ugyanis az egész testet megmozgató gyakorlatokról van szó – mondta az Ultimate Fitness Központ tulajdonosa.

A tulajdonos önvédelmi tanfolyamot indítását is tervezi.

A boxzsák kitűnő stresszoldó

A boxzsák kitűnő stresszoldó

– A legkiválóbb szakembereket, edzőket szeretnénk foglalkoztatni. Havi 2000 dinár a tagsági díj, ami heti három, azaz havi 12 edzést foglal magába. Önvédelmi tanfolyamot is indítunk, ez a Krav Maga, amely az izraeli katonaságtól ered. Célja az erőszakos helyzetek megfelelő kezelése. Késes, botos, lő- és más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készít fel. Ezt az edzést jómagam tartom. Tanfolyam és havi edzés formájában is megszervezzük a Krav Maga önvédelmi programot. Kedden, csütörtökön és szombaton 20.30-tól 21.30-ig vehetnek részt az önvédelmi programon az érdeklődők – mondta a tulajdonos.

Ötvös Attila hangsúlyozta, hogy saját erejéből nem sikerült volna megvalósítani a küzdősportközpont megalakítására vonatkozó álmát, és elmondta, hogy köszönettel tartozik a Prosperitati Alapítványnak, mivel a kezdő vállalkozók pályázatán 775 ezer dináros támogatást kapott tőlük. Ugyanakkor a szüleinek és a barátainak a pártfogolását is.

– A harcművészeti központban lehetőség van megtekinteni az edzéseket, a szülők elmehetnek gyermekeikkel, és ezt követően eldönthetik, hogy milyen sportot válasszon a gyermek. Abban az esetben sincs gond, ha valaki befizette egy küzdősportra az edzési díjat és sportot szeretne váltani. Ezt megteheti a kártyás beléptető rendszernek köszönhetően, amely által követhető a sportoló, és külön tagsági kártyára sincs szükség. Sőt, a tagsági díj is a kártyarendszernek köszönhetően elektronikus úton befizethető – tudtuk meg a tulajdonostól.